Kenyeres Oszkár, a Duna TV-n futó Hazajárók turisztikai magazin egyik szereplője immár 10 éve, hogy a nyári szabadságait Európa változatos tájait bebarangolva tölti el.

 

Földrajz-történelem szakos tanárként a hegyek szeretete már kamaszkorában belé ivódott. Utitársként felesége és két lánya osztozik vele a kalandokban. Jártak már a skandináv országokban, Skóciában, Erdélyben. Idén a számunkra kissé ismeretlen Grúzia és Örményország természeti szépségei kerültek sorra.

 

A kizárólag csak bakancsos túrák és vadkempingezések nehézségeibe, ám izgalmas és változatos mindenapjaiba kalauzol el minket két héten keresztül.

 

 hirdetes_300x300  

Egyedi tartalom magával ragadó képek csak a Körkép olvasóinak.

 

Vágjunk bele!

 

Mezopotámia északi fertályán

 

Mezopotámia – e szó mindig visszavarázsolt az általános iskola 5. osztályába, mikor első történelem óráinkon koptattuk a padot, és lám most itt állunk a Tigris és az Eufrátesz folyó között… Mezopotámiában. Jó, azt ismerjük el, hogy a „civilizáció bölcsőjeként” ismert földrajzi fogalom síkvidéki, déli fertályáról, Úr, Uruk vagy éppen Babilon városairól szóltak annak idején ezek a históriák, mi pedig most Mezopotámia hegyvidéki, északi szegletében vagyunk, de azért valahol ez is a híres „folyóköz”.

 

A kanyargó Eufrátesz

 

Talán most nem is annyira turistacsalogató vidék az iraki Bagdad vagy Bászra környéke, jó nekünk itt északon Diyarbakir is, a kurdok törökországi fővárosa. A meglepően fejlett és modern város benyomását keltő Diyarbakir határában lépjük át a Tigrist, de az Eufrátesz sincs innen, csak 100 kilométerre.

 

Úton a Nemrut Dagira – ki így, ki úgy

 

Idefent a Toros-hegység láncai közt még mindkét folyó felsőszakasz jellegű, tehát sok kanyart leírva indulnak dél felé, a Perzsa-öböl irányába. A törökök igyekeznek is ezt kihasználni, így a két folyón sok a vízerőmű, és az ehhez kapcsolódó víztározó.

 

Az Eufrátesz felduzzasztott vize

 

Az Eufrátesz nyugati oldalán érjük el egész utunk leginkább várt kulturális emlékét, a Nemrut Dagit.

 

A Nemrut vidéke

 

A 2134 magas hegyre hosszú szerpentinen kanyargunk fel. A csúcs alatt pár száz méterrel egy turisztikai centrumhoz érünk, innen kisbusz visz tovább a tanösvény kezdetéhez. A busz árában benne van a belépő is, ami kb. 1 euro átszámolva, tehát meglepően potom összegért lehet megtekinteni az 1987 óta a Világörökséghez tartozó csodát.

 

Nemrut Dagi – a csúcs keleti oldala

 

A hegy nyugati, keleti és északi oldalán különböző görög és perzsa istenek szobrai láthatók, mint például Héraklész, Zeusz, Apollón, de itt található még Antiochus Teos kommagénéi király síremléke is a Krisztus előtti első századból. A hely varázsa sokáig fent tart bennünket a csúcson, ahonnan elénk tárul Kelet-Anatólia nagy része.

 

Nemrut Dagi

 

Messze kalandoznak gondolataink, szinte megelevenedik az ókor – ehhez nagyban hozzájárul az is, hogy rajtunk kívül senki sincs idefent. Mikor ennek a miértjéről érdeklődünk, idegenvezetőnk a térség labilis helyzetét említi, aminek következtében az utóbbi 3 évben elmaradtak a turisták.

 

Csendélet Anatóliában

 

A török-orosz viszony elmérgesedése is sokat segített abban, hogy a török Riviéráról induló orosz kirajzás megszűnt, ennek hiányában Belső-Anatólia turizmusa gyakorlatilag lehanyatlott. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a Nemrut Dagi alatti kemping, amelynek egyedüli vendégei voltunk. Mondjuk így legalább vendéglátónkkal volt idő átbeszélni Puskás Öcsit, a gulyást, Attilát és Nimródot.

 

A Nemrut Dagin

 

Kenyeres Oszkár

Nyitókép és felhasznált képek: a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!