Kenyeres Oszkár, a Duna TV-n futó Hazajárók turisztikai magazin egyik szereplője immár 10 éve, hogy a nyári szabadságait Európa változatos tájait bebarangolva tölti el.

 

 

Földrajz-történelem szakos tanárként a hegyek szeretete már kamaszkorában belé ivódott. Utitársként felesége és két lánya osztozik vele a kalandokban. Jártak már a skandináv országokban, Skóciában, Erdélyben. Idén a számunkra kissé ismeretlen Grúzia és Örményország természeti szépségei kerültek sorra.

 

A kizárólag csak bakancsos túrák és vadkempingezések nehézségeibe, ám izgalmas és változatos mindenapjaiba kalauzol el minket két héten keresztül.

 hirdetes_300x300  

 

Egyedi tartalom magával ragadó képek csak a Körkép olvasóinak.

 

Vágjunk bele!

 

Kappadókia, a „non plus ultra”

 

Kappadókia olyan, mintha egy mesekönyvet lapozgatnál. Csak sétálsz a Tündérkémények között, a különböző sziklaalakzatok megindítják a fantáziád, szinte egy másik világba lépsz át, amelyből csak az előtted átrohanó gekkók, és az erőszakos török árusok ébresztenek fel néha.

 

A Hassan Dagi inaktív vulkánja

 

Hajnalonta hőlégballonok tucatjai lepik el az eget, te pedig – ha álmosan is – de előkászálódsz a szállásról, mert azt a csodát látni kell, ahogyan Göreme felett benépesül az égbolt. Aztán reggel már ott vagy az Ihlara-völgyben, amelyet a vulkáni tufába mélyen bevágódott Melendiz folyó alakított ki, és amelyben a korai keresztények vájtak templomokat, barlangokat maguknak.

 

A kiszáradt Tuz-tó

 

De ellátogathatsz föld alatti városokba, megnézheted a Meke Gölü pazar krátertavát, körbejárhatod a Tuz-tavat, amely így nyár derekán szinte teljesen kiszárad, és csak sót látsz mindenfelé. Bármerre is indulj, mindenütt hatalmas, inaktív vulkánok kísérik utad, melyek közül az Erciyes Dagi és a Hassan Dagi uralja leginkább a tájat.

 

A Meke Gölü dupla krátere

 

Kappadókia a vulkanizmusról és a korai keresztényekről szól leginkább, a két dolog találkozásából született Göreme csodavilága.

 

Göreme

 

Ez volt az a hely, ahol a hosszú út után kissé lelassítottunk, hogy 3 napot szenteljünk a vulkáni tufába faragott városok, és a természeti látványosságok megismerésének.

 

Az Ihlara-völgy

 

Innen még azért van hazafelé vagy 2000 kilométer előttünk, úgy érzem lesz idő számot vetni a bebarangolt napkeleten történtekkel.

 

Hajnal Göremében

 

Ihlara-völgy

 

Meke Gölü

 

Obruk Bucegi krátertó

 

Tuz-tó

 

Kenyeres Oszkár

A nyitókép és a cikkben szereplő fotók a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!