Kenyeres Oszkár, a Duna TV-n futó Hazajárók turisztikai magazin egyik szereplője immár 10 éve, hogy a nyári szabadságait Európa változatos tájait bebarangolva tölti el.

 

Földrajz-történelem szakos tanárként a hegyek szeretete már kamaszkorában belé ivódott. Utitársként felesége és két lánya osztozik vele a kalandokban. Jártak már a skandináv országokban, Skóciában, Erdélyben. Idén a számunkra kissé ismeretlen Grúzia és Örményország természeti szépségei kerültek sorra.

 

A kizárólag csak bakancsos túrák és vadkempingezések nehézségeibe, ám izgalmas és változatos mindenapjaiba kalauzol el minket két héten keresztül.

 

 hirdetes_810x300  

Egyedi tartalom magával ragadó képek csak a Körkép olvasóinak.

 

Vágjunk bele!

Epilógus gyanánt

 

Bármilyen szép helyen is járjunk a nagyvilágban, a legszebb mindig a hazatérés, a pillanat, mikor feltűnnek a hazai hegyek kontúrjai, a mi esetünkben a Vác feletti Naszály hegy mészkőszirtje és a börzsönyi kaldera. (Bár, hozzá kell tenni, a „hazaértünk” érzés már megvolt Újvidék térségében, ahol az első magyar szót meghallottuk.)

 

Nomád pásztor az Ararát vidékén.

 

Mégis időnként el kell indulni, felfedezni új világokat, megismerni idegen kultúrákat, talán éppen azért, hogy újra és újra felismerjük: sok szép van szerte a világban, de a legszebb a saját. Pont 10000 kilométert tettünk meg 23 nap alatt, miközben olyan helyszíneket fedeztünk fel, mint a Kaukázus hegyláncai, Grúzia és Örményország korai keresztény templomokkal bőségesen megáldott földje, Anatólia látványos vulkánokban és ókori emlékekben gazdag magasföldje.

 

Khor Virap

 

Hazafelé még azért jutott idő Isztambulra, meglátogattuk Rodostóban a Rákóczi-emlékházat, zárásként pedig a görög tengerparton időztünk 2 napot. Ha mindezt utazási iroda szervezésében járjuk be, vagy 5-6 útra kellett volna befizetni, és nagyságrendekkel többe került volna, mint így, saját autóval, saját szervezésben.

 

Kaukázus, Koruldi tavak

 

Aki napkeletre vágyik, csak biztatni tudjuk, hogy bátran keljen útra, hisz a természeti látnivalók, a gazdag kultúrtörténeti örökség mellett nyitott szívű emberekre talál Jerevántól Tbilisziig. Általános tapasztalat: minél keletebbre mész, annál többet látsz a régi, tradicionális világból, minél keletebbre mész, annál kevesebbszer találkozol a nyugati civilizáció atomizáló, lélektelen, kiüresedett világával.

 

Az Ararát Örményországból nézve

 

Rodostó

 

Hétköznapi, kiragadott példáknál maradva: ha bemész egy templomba, nem kell belépőt váltanod, a wifi nem kódolt, a pénz még nem ölt meg mindent. Nyilván a turizmus, mint a béke iparága kitermeli majd Grúziában és Örményországban is azt a réteget, amely magáévá teszi a nyugati szemléletet, de napjainkban ez még odébb van. Ezért is érdemes még most elindulni a Kaukázus országaiba!

 

Kenyeres Oszkár
Nyitókép és felhasznált képek: a szerző felvételei

 

A sorozat korábbi részei:

 

Vakáció a Kaukázusban (I) – 3 napig csak Kelet felé

Vakáció a Kaukázusban (II) – Grúzia nyugati kapuja, Batumi

Vakáció a Kaukázusban (III) – Elérjük a Kaukázust

Vakáció a Kaukázusban (IV) – Túra Szvanétia gyöngyszeméhez

Vakáció a Kaukázusban (V) – Barangolás a Kaukázus karsztvidékén

Vakáció a Kaukázusban (VI) – Csoda a Grúz Hadiút mentén

Vakáció a Kaukázusban (VII) – Grúzia esszenciája

Vakáció a Kaukázusban (VIII) – Átkelés Örményországba

Vakáció a Kaukázusban (IX) – Szeván-tó, az „Örmény-tenger”

Vakáció a Kaukázusban (X) – Jereván bevétele

Vakáció a Kaukázusban (XI) – Két világ határán

Vakáció a Kaukázusban (XII) – Búcsú Grúziától

Vakáció a Kaukázusban (XII) – Török Kurdisztán tájain

Vakáció a Kaukázusban (XIV) – Mezopotámia északi fertályán

Vakáció a Kaukázusban (XV) – Kappadókia, a „non plus ultra”

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!