Mi a titka? Kérdezik sokan. Hogyan lehetséges, hogy a fősodrású média által elhallgatott, a választások előtti közvélemény-kutatásokban szinte nem is létező Mi Szlovákiánk-Néppárt mégis ilyen sikeres lett? Milyen veszélyeket rejt a parlamenti jelenlétük? Mit hoz a jövő számukra és mi várható Kotlebától ebben a választási ciklusban?

 

Tomáš Ferenčák írása sok mindenre rámutat abból, ami végül Marian Kotleba sikerét immár országos szinten is meghozta. Ugyanaz a meglepetés, ugyanaz a felhúzott szemöldök, ugyanaz a rácsodálkozás volt tapasztalható most is, mint a legutóbbi megyei választások alkalmával. Akkor Robert Fico kormányfő  kontraproduktívan lesajnálta a szélsőjobbos politikust, akit végül mégis megyefőnöknek választottak.

 

A botrányok sem ártottak

 

 hirdetes_810x300  

És bár Kotleba azóta botrányt botrányra halmoz Besztercebánya megyében, a lakosok is a bőrükön érzik ténykedésének negatívumait (elmaradt fejlesztések, leállított uniós támogatások, sógor komaság a hivatalban), mégis esélyt kapott immár országos szinten is. Kotlebával pedig ha kell, a standard politikusok is találkoznak, egyeztetnek, tárgyalnak, mint ahogy azt Richard Sulík (SaS) és Csúsz Péter (MKP) által elmondottak is alátámasztják.

 

Kotleba
Kotleba a parlamenti padsorokban. Kép: teraz.sk

 

A választások előtt nem volt párt, amelyik kihagyta volna a közösségi médiát. Ferenčák szerint több professzionális, drágán, magas szinten kidolgozott választási üzenet (pl. SKOK, Sieť ) mégis reakció nélkül maradt, elsüllyedt az érdektelenségben. Kotleba pártja azonban bizarr, félamatőr videóival, összevágott kisfilmjeivel is célt tudott érni.

 

Kotleba és Mikloško

 

A szerző konkrét példát is felhoz, amit az egyik disszidens, Ivan Polanský temetésén készült videóval illusztrál. Kotleba és a felvételeken feltűnő František Mikloško korábbi KDH-s politikus szereplése ügyesen összevágva olyan hatást kelthetett, mintha az extrémista politikai tömörülés elfogadnák.

 

 

Kotleba másik jellegzetessége, hogy bár üzenetei sokszor egymásnak ellentmondóak voltak, külön-külön hatásosak tudtak maradni. Megtalálták a saját kis zárt választói réteget, akik továbbadták. E csoportok előfordulhat, hogy nem is tudtak egymásról, egymást el sem fogadnák, de nem is ez volt a lényeg. Mindenkinek megvolt a saját indoka, miért nem más pártra, hanem Koltebáékra szavaz. Mindenkire ki volt találva az adott téma, mely a célszemélyt megtalálva  kiváltotta belőle a kellő hatást.

 

Szép fehér napot

 

És ezek a személyek a facebookon azonosultak azzal, amit kaptak. Kommentálták, lájkolták, megosztották a bejegyzéseket. Tucat számra, százszámra, ezerszámra. Ami egyfajta kölcsönös vállon veregetéssel ért fel. És ez hatott. Például, amikor a júniusi migránsellenes meneten Pozsonyban Kotleba „Szép fehér napot”-tal köszöntötte a jelenlévőket.

 

Egy ilyen színes választói bázisnak ugyanakkor megvannak a kockázatai is. Például, hogy szinte lehetetlen mindenkinek megfelelni. Főleg parlamenti szinten, ahol országos figyelem irányul az emberre, és összevetik a korábbi és az új üzeneteket, elszámoltatják a politikust.

 

Ferenčák szerin Kotleba előtt a közeljövőben három lehetőség áll. Az egyik, hogy tovább lavíroz a sokszinű támogatói között. Amivel szinte biztosan kiváltja az extrémisták, elfeledett falvak hívő közösségének, vagy a rendszerellenes választók csalódását. A második, hogy az extrémisták hangjává válik, ami szinte kizárt. Mert Kotleba tudja jól, milyen sors jutott korábbi alakulatának, a Szlovák Testvériségnek.

 

Álláspontok és posztok

 

A harmadik, és egyben legreálisabb út, hogy felelős pártelnökként kezd el viselkedni, aki kellő populizmussal szólal majd meg a számára kedvező témákban, mint az Unió, külpolitika, kisebbségek. Minden jel szerint e mellett fog dönteni, ami Kotlebát még veszélyesebbé teheti, mint amit a parlamenti bejutása jelentett.

 

Kotleba3
Kotlebának minden oka megvan az örömre. Kép: hnonline.sk

 

Elfeledett régiók a Facebookon

 

Érdekes jelenség az is, hogy az ország különböző részein élő hívei a választások után sem hallgattak el. A közösségi médiában folytatják tevékenységüket, és tájékoztatják egymást. Például arról, amikor Kotleba elmondja, mi a véleménye a breznóbányai leállított színházi előadásról.

 

Az elfeledett, vidéki csoportok jelentik az párt egyik stabil hátterét. Ők ugyanis úgy érzik, Pozsonyból senki más nem figyel rájuk, gondjaikra. A Facebookon jelenleg is  több Kotlebát támogató oldalt, csoportot működik, helyenként több tízezer támogatóval, követővel.

 

A leselkedő veszélyek

 

Ferenčík Hospodárske Novinyben megjelent cikke kitér arra is, hogy mi az, ami veszélyt jelenthet Kotlebára. Ez pedig, ha megpróbál túlságosan a széles tömegek számára is elfogadottá válni. Egyetlen parlamentbe jutott párt sem immunis  a belső hatásoktól. A Mi Szlovákiánk – Néppárt esetében az esetlegesközépre helyezkedés a radikálisok csalódását válthatja ki, amennyiben úgy látják, hogy Kotleba „hígul.”

 

Ki tudja, lehet hogy a kihívója már ott ül a padsorokban, és ő maga vitte be a pártlistán.

 

Tomáš Ferenčák írása a hnonline-on olvasható.

 

Körkép.sk/nyk.

 

Nyitókép: teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!