A magyar kormány egy huszárlépéssel eltörölte a nemrég még védelmezett vasárnapi boltbezárási rendeletet. A tilalom eltörlésének köszönhetően a hét hetedik napja újra a vásárlóké.

 

A törvény legharcosabb védelmezői a kereszténydemokraták voltak. Talán ezért alakult ki az a téves érvelés, hogy a vasárnapi vásárlás a kereszténységgel, esetleg a misére, istentiszteletre járással állítandó szembe, mint azt jó néhányan megtették. Ez a logika hamar megbicsaklik, már csak a miatt is, hogy az egyik nem zárja ki a másikat. A bibliában sincs sehol megírva, hogy vasárnap ne vásárolj. Persze az sem változtatna sokat a helyzeten, ha benne lenne. Ennél sokkal hétköznapibb az ellentét, politikai.

 

Az áruházlánc apokalipszis elmaradt

 

 hirdetes_810x300  

Az ellenzék kezdettől fogva áruházlánc apokalipszist vizionált. Kivonulások, boltbezárások, leépítések, forgalom csökkenés és ehhez hasonlókat jósoltak. Egy év elteltével bebizonyosodott, hogy egyik sem valósult meg. Gondolhatnánk, hogy a törvény a kormány sikere. De nem az, mert bár a fenti apokalipszis elmaradt, a társadalom elutasította a törvényt. A többség képtelen volt elfogadni, hogy vasárnap nincs vásárlás. Valószínűleg ki-ki azt is meg tudja indokolni, hogy miért.

 

Nem lehetett plázázni, nem lehetett leugorni sörért, le kellett mondani a friss kenyérről vasárnap este… valahogy így képzelem.

 

A boltzár áldásos hatásai

 

Ezzel szemben ott állt néhány, kereskedelemben dolgozó ember érdeke, akik, bár vállalták a vasárnapi munkát, azt csak munkáltatóik kérésére tették. Ez nem kis érv a boltzár mellett, főleg, ha belegondolunk, milyen hosszú távú okok húzódnak meg ennek hátterében.  Hogy a vasárnapi nyugalom segítheti a kiegyensúlyozottabb életvitelt, a társadalom egészségesebb és boldogabb lesz.

 

Gondoljunk csak bele, a hét hat napján a vállalat, vagy a főnök döntéseitől függ, mikor kell dolgoznunk. De van egy nap a héten, amikor senki nem kötelezhet bennünket arra, hogy robotoljunk. Egy nap, melynek eltöltése csak azon múlik, hogy Én mit akarok csinálni. Bárhonnan is közelítem meg a kérdést, oda lyukadok ki, hogy ez jó az egyénnek, és ezáltal a társadalomnak is.

 

Az embereknek azonban bolt kell, vasárnap is. Úgyhogy, vasárnap révén fogtam magam, bepattantam a kocsiba, átzötyögtem Győrbe, az Árkádba, hátha van valami jó akció.

 

Ugróczky István

 

Nyitókép: tesco.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!