Pont akkor szüntették meg Magyarországon a boltok, áruházak többségének vasárnapi zárvatartását, amikor Szlovákiában napirendre került a téma, egyrészt az egyik kormánypárt, a Szlovák Nemzeti Párt kezdeményezésére, másrészt a szakszervezetek részéről is. Az utóbbiak egyelőre csak óvatosan az államünnepekre gondolnak  A jelenlegi szabályozás értelmében a kötelező zárvatartás mindössze három és fél napra vonatkozik évente Szlovákiában. Újévkor, húsvétvasárnap, karácsony első napján, és december 24-én 12:00-tól nem lehetnek nyitva a boltok.

 

Vajon véletlen-e az egybeesés a magyarországi és szlovákiai szabad vasárnapokat illetően? Nem hinném, mert a téma mind kormányoldalon mind az ellenzékin komoly lehetőséget ígér a pártoknak politikai népszerűségük növelése érdekében. Magyarországon bevezették a vasárnapi boltzárlatot, majd visszakoztak, Szlovákiában most kóstolgatják a témában a közvéleményt.

 

Három népcsoport, különböző érdekkel

 

 hirdetes_300x300  

Három népcsoport érdekei forognak kockán a kérdésben – munkavállalók, munkáltatók, vásárlók -, csak azt kell eldönteniük a pártoknak, hogy melyikük képviseletének felvállalása hozhat többet a konyhára.

 

A magyar kormány a szabad vasárnapokat a kisebbik kormánypárt, a KDNP javaslatára kóstolgatás nélkül vezette be előzetes egyeztetések nélkül. Fogadtatását a munkáltatók a feltételezett nyereségvesztés miatt ellenezték, a vásárlók pedig a szabad választás korlátozását vélték felfedezni az intézkedésben.

 

De még a munkavállalók sem voltak teljesen elégedettek, bár a vészjósló előjelzések ellenére tömeges elbocsájtások nem voltak sehol sem, a legnagyobb áruházláncok is megoldották az egynapos kiesést hosszabbított hétközi nyitvatartásokkal vagy egyéb módon. Az alkalmazottak is egyre inkább fontosabbnak tartották a szabad vasárnapot, a családdal együtt tölthető egész napot illetve szabad időt a némi bérkiesésnél.

 

A vásárlók győztek

 

Kétségkívül, hogy a felsorolt három csoportból a vásárlók vannak a legtöbben, ezért már az intézkedés bevezetésénél presztízsveszteség érte a kormányt, nem volt egyértelmű a fogadtatása. De eltelt egy év, és az emberek lassan megszokták a vásárlásmentes vasárnapokat, igyekeztek úgy irányítani a boltba járást, hogy beleférjenek hat napba.

 

Csak a shoppingolást hobby- és élmény szinten űzők, a plázacicák és kandúrok számára okozott némi problémát szórakozásuk részleges megvonása. A törvény bevezetésekor a liberálisok az egyéni szabadság korlátozása miatt tiltakoztak, a szocialisták szokás szerint azzal apelláltak, hogy a diktatórikus kormány megint a népakarat ellen döntött. Szó, mint szó, zörgött a léc már a törvény jóváhagyásánál is, és most is.

 

A Fidesz megijedt a népszavazástól

 

A Fidesz még jól emlékszik arra, hogy mivel rendítette meg Gyurcsány hatalmát annak idején: egy sikeres népszavazással 2008-ban a vizitdíj, a képzési hozzájárulás és a kórházi napidíj megszüntetése ügyében. Valami hasonlóra készült most a baloldal a vasárnapi nyitvatartás megszüntetésére tervezett népszavazásával, ami alól viszont a kormány egy visszakozzal kihúzta a széket!

 

Bár most megfontolandó lenne Magyarországon egy népszavazás kezdeményezése a pártirodák vasárnapi nyitvatartására vonatkozóan is.

 

Érdekes szlovák paralel

 

Most kiváncsian várjuk, hogy amennyiben Szlovákiában a vasárnapi zárvatartás javaslata eljut a parlamentig, a Smer, mint az erősebb kormánypárt meghajol-e a SNS-nek, a kisebbik kormánypártnak. Hasonlóan, mint egy éve a Fidesz a KDNP-nek. Vagy az is lehet, hogy Fico és Orbán abban (is) megegyezett, hogy egy évig vasárnaponként a magyarországiak jártak át Szlovákiába vásárolni.

 

Száraz Dénes

 

Nyitókép: welcometobratislava.eu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!