A szlovákiai magyar asszimilációs folyamat erősödik, a magyar iskolába íratott gyerekek száma csökken. Az utóbbi évekhez viszonyítva idén először fordult elő, hogy a magyar iskolába beíratott elsősök száma nem éri el a 3500-as lélektani határt.

 

Ez a szám a szakemberek előrejelzése alapján 3000 alá csökkenhet pár éven belül. A demográfiai adatok szerint kisiskoláink (szám szerint 29 a veszélyeztetett egyelőre)) akkor is bezárnak a közeljövőben, ha most a kormánykoalíció ígérete alapján átmenetileg megmentik őket (bár finanszírozásuk formája még kétséges), mivel kifogy belőlük a gyerek!

 

Csődöt mondott érdekvédelem

 

 hirdetes_810x300  

Nem lesz szükség tehát külső beavatkozásra! Vagy a magyar érdekvédelem mondott csődöt az elmúlt évek folyamán, vagy pedig a többségi nemzet asszimilációs törekvése volt hatékony. Vagy mindkettő! Ezért meglepő, hogy ennek tükrében felvetődött egy újabb felvidéki magyar párt alapítása. Van ebben logika? Egyre kevesebb jövőbeli magyar szavazóra megint eggyel több magyar párt? Vagy ez lesz az integráló erővel bíró megváltó?

 

A kilencvenes években, amikor még 100 ezerrel többen voltunk, „csak” három magyar párt volt a Felvidéken.  Bugár Béla Pravdának adott nyilatkozata szerint, valamint a suttogó propaganda szerint is most hamarosan az MKP, a Most-Híd és a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség mellé felsorakozik az új párt, amelyről egyelőre nem sokat tudunk, csak annyi sejthető, hogy a Most –Hidat a Smer-SNS-s kormánykoalíciós partnerség miatt elhagyó Simon Zsolt állhat a kezdeményezés mögött.

 

Behunyjuk a szemünket, és dezsavü érzésünk lehet, mert ugyanolyan dacpártja lehet az új párt a Most-Hídnak, mint amilyen okból a Most-Híd alakult meg 2009-ben az MKP ellenében.

 

Önérdek-képviselet

 

Félő, hogy a túlburjánzott érdekképviseleti törekvés inkább sejtet megint önérdek-képviseletet, mögöttes gazdasági oligarchiát. Az összefogás még nehezebben lesz megvalósítható, és magyar képviselet nélküli szlovák parlamentet eredményezhet.

 

Sötét vízió: minden bezárt iskolában pártház?

 

Kisebb településeken, de még Érsekújvárban is egy épületben, a Politikai Pártok Házában székelnek békésen a pártok. Miért ne lehetne ez a jövőben az egyes településeken például az elhagyott, jó állapotban lévő egykori iskolaépületben?

 

Aztán egy ilyen sötét vízió: az üressé vált magyar iskola épületébe beköltöznek a szaporodó magyar pártok helyi szervezetei: az egykori II. A-ba az MKP helyi szervezete, a régi II. B-be a hidasok, a fiatalabbak – az MKDSZ-esek az I. A-ba, Simonék pedig az I. B-be költöznének.

 

Beülnek az üres padokba

 

Pedig valamikor még párhuzamos osztályok is voltak az iskoláinkban! Ma már párhuzamtalanok se! A hosszú vezetőségi ülések cigiszünetében néha kijönnek a vezetőségi tagok a folyosóra, és nézegetik a „végzősök” falon lógó tablóit: az FMK –ét (a későbbi MPP-ét), ahol A. Nagy Laci volt az osztályelnök, az Együttélését a Duray Mikivel, a MKDM-t Bugár Bécivel, (aki még sajnos, nem végzett, most már a harmadik iskolába jár…), a magyar néppártos Popély Gyuszikáét, és egy hosszú nevűét a Gyimesi Gyurikával.

 

Majd visszamennek az osztályokba, esetleg megöntözik a virágokat, beülnek az üres padokba, hetes nincs, de a táblát sem kell letörölni. Jelenteni viszont lehet: elnök úrnak jelentem, az osztály létszáma nulla, mi is nullák vagyunk, mert ide jutottunk, juttattuk a magyar iskolát!
Az iskolába, pardon, a pártházba lépvén egy megkopott faliújságon pedig ott díszelgenek a gombostűkkel kitűzött színes papírbetű-maradványok: „Hazádnak rendületlenül légy híve, oh…! A folytatás sajnos, már a faliújságról is hiányzik….

 

Száraz Dénes

 

Nyitókép: magyariskola.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!