Stockholmban a 61. Eurovíziós Dalfesztivál döntőjében Magyarországot Fehérvári Gábor Alfréd, azaz Freddie képviselte, és az előzetes nagy várakozás ellenére a sokaknak csalódáskeltő 19. helyen végzett. A verseny végeredményét maga az énekes is csalódásként élte meg, és elnézést is kért rajongóitól a „leszereplésért”. A média által előzetesen felkorbácsolt várakozás még akár a végső győzelemre is esélyesként tüntette fel Freddiet, merthogy jó a dala és jól is néz ki az énekes.

 

A felfokozott várakozás köszönhető annak is, hogy a magyarországi dalfesztiválos selejtező (A Dal) már egy nagyon erős médiaháttérrel fut a közszolgálati Duna televízióban, és az énekverseny győzteséről szinte minden évben, mint az Eurovíziós Dalfesztivál egyik esélyeséről beszélnek főleg otthon. Csak zárójelben megjegyzendő, hogy Szlovákia be se nevezett az Eurovíziós Dalfesztiválra (eddig egy alkalommal sem), Romániát pedig kizárták a versenyből, vagyis ezekből az országokból nem számíthatott voksokra a magyar énekes, mint ahogy a polgártársai sem szavazhatnak rá a versenykiírás értelmében.

 

Összeesküvéselmélet, szubjektív értékelés

 

  hirdetes_300x300   

Viszont nem kell a vélt kudarc miatt rögtön önostorozó elméleteket gyártani!

 

A sikertelenség kapcsán számos összeesküvési elmélet lát napvilágot a szubjektív értékelésről, a Magyarországgal szemben megnyilvánuló elfogultságról, hogy a világ most nem néz jó szemmel a demokráciahiánytól szenvedő nemzetre, és az országról politikai okok miatt kialakult kedvezőtlen kép esélytelenné teszi a magyart minden ilyen jellegű megmérettetésen. Hülyeség!

 

A bútorasztalos aranyérme

 

Mert például a közelmúltban a világ legjobbjai között végeztek a magyar fiatalok a Sao Paulóban megrendezett szakmák olimpiáján, a WorldSkills versenyen. Az elmúlt évben megrendezett versenyen 63 ország több mint 1200 versenyzője mérte össze tudását 50 versenyszámban. Magyarországot 13 szakmában 14 fiatal szakember képviselte sikeresen. Közülük László Attila bútorasztalos aranyérmet szerzett, és ezzel világraszóló sikert ért el, amivel öregbítette hazája hírnevét is.

 

A nemzetközi szakácsversenyeken általában szintén a szubjektivitás jellemzi a zsűri véleményalkotását, hacsak a krémes nem roskad össze a zsűri szeme láttára, hacsak nem fújódik fel kellőképpen a rizsfelfújt stb. De ilyen esetek a rangosabb megmérettetéseken nem igen szoktak előfordulni.

 

Széll Tamás a gasztronagyhatalmak előtt

 

A múlt héten világ legrangosabb szakácsversenyén, a Bocuse d’Or budapesti kontinensdöntőjében, amit röviden szakácsolimpiának is szoktak nevezni, a Magyarországot képviselő Széll Tamás és csapata diadalmaskodott a második helyezett Norvégia és a harmadik Svédország előtt. Tizenkilenc másik európai országot utasítottak ezzel maguk mögé Széllék. Köztük olyan gasztronómiai nagyhatalmakat, mint a teljes skandináv szekciót, valamint Franciaországot és Hollandiát is.

 

Ezért a Freddie kudarcát magyarázkodó katasztrófaelmélet-gyártások helyett inkább csemegézve merítsünk ötletet házi konyhánk számára a győztes csapat menüjéből, akik bevallottan különösen hús- és halfogásban erősek:

 

Halfogás:

 

Enyhén sózott kecsege és langusztinó savanyított medvehagymával és barna vajjal

Ropogós Szent Jakab kagyló füstölt mangalica szalonnával

Uborkasaláta zöldfűszerekkel

Osztriga-turbolya majonéz

Pezsgős kagyló velouté

 

Húsfogás:

 

Faszénen grillezett fiatal szarvas combja erdei gombákkal füstölt mangalica szalonnával

Szarvasgerinc „mozaik“ kacsazsírral, ropogós articsóka levelekkel

Cékla sült kacsamájjal, almával, mustármaggal

Sárgarépa és homoktövis pirított tökmaggal

Tartlet tavaszi fűszerekkel, spárgával, zöldborsóval, fenyővel

Somogyi kiflliburgonypüré nyári szarvasgombával

Szarvashús sózott citrommal, vad fokhagymával, kakukkfűvel

 

Derűlátóbb jó étvágyat!

 

Száraz Dénes

 

Nyitókép: Freddie fb-oldala

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!