TTIP és a Monsanto-Bayer pávatánc

 

Már százezrek tüntetnek Nyugaton a TTIP (Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Partnerség) ellen, amely az észak amerikai egyezség mellett (ASA, Kanada, Mexiko) lehetővé tenné a tőke és a munka (és később a szolgáltatások) szabad áramlását az USA és az EU között. Szlovákiában csak a szakmai körökben rezonál a téma, a közéletben nem kap elég nyilvánosságot a szerződés és annak vitatható tartalma sem.

 

Most ne a tartalommal foglalkozzunk, hanem nézzük meg, milyen lavinát képes elindítani egy olyan esemény, amelynek bejelentésére május közepén került sor.  A többségi német tulajdonú Bayer AG vegyipari óriáskonszern ajánlatot tett az amerikai központú Monsanto  agrárvegyipari óriáscégnek, hogy 62 milliárd dollárért megveszi azt – készpénzben!

 

 hirdetes_810x300  

Obama mindenképp aláírná

 

Ez a bejelentés azért érdekes, mert Obama elnök mindent megtesz azért, hogy még az ő elnöksége alatt aláírásra kerüljön a TTIP. Szakemberek szerint ez nem valószínű, nagyon sok még a vitatható tartalom.

 

A világ nagy pénzeit forgató óriáscégek azonban már valamit tudnak. Tudják, hogy még több haszonra csak úgy lehet szert tenni, ha egyesítik erőiket az óceán mindkét partján. Erre tett kisérletet a Bayer AG. A fúzióval létrejönne egy olyan óriási multinacionális vállalat, amely a világ vetőmagforgalmának csaknem 38%-át, a növényvédőszerek 45%-át forgalmazná.

 

Világuralom jöhet létre

 

Ez pedig a mai gazdasági tapasztalatunk szerint teljes világuralmi helyzetet teremtene – sajnos – a génmanipulált mezőgazdasági termékek területén is, mert ebben a Monsanto vezető szerepet játszik a világban. Az EU vezetése pedig a „GMO-prés“ alatt garantáltan valamilyen formában engedélyezné a GMO-s termékek forgalmazását az EU-n belül is.

 

Ezzel az egyesüléssel a mezőgazdaságban is elkezdődik egy olyan fúzió, amely azt eredményezheti, hogy mondjuk 10-15 év alatt a világon csak 3-4 vállalat lesz, amely egymás közt szép csendesen felosztja a földgolyó mezőgazdaságának kiszolgálását.

 

A világcégek az államokat is perelhetik

 

Ez a trend pedig más ágazatokban is folytatódni fog, pl. az autógyártásban, az energetikában, stb. Így az egyes nemzetállamok abszolút függésbe kerülnek az óriáscégektől, a TTIP-nek „köszönhetően“ a globalizált cégek akár perelhetik is az egyes államokat a saját maguk által „megszponzorált“ bíróságaik előtt. Az állami bíróság az ilyen esetekben a TTIP-tervezet szerint nem lesz illetékes.

 

A kiéleződött mezőgazdasági konkurenciaharc pedig már ilyen mértékben csak lefelé fogja vinni a minőséget – mert ugye, a haszon a legfontosabb és nem az emberek egészsége. Ennek már ma is tanúi vagyunk. Elég megnézni az USA-statisztikákat: a génmódosított élelmiszerek (főleg a kukorica, szója) piacravitele után ugrásszerűen nőtt meg az USA-ban a túlsúlyos emberek száma és az ezzel kapcsolatba hozható szívbetegségek esete.

 

Egyelőre nem a fúzióra

 

Igaz, más területeken, ahol a civil szervezetek óvják a lakosságot a génmódosított élelmiszerek fogyasztásától – csökkent a szívvel kapcsolatos betegségek száma.

 

A Monsanto most nemet mondott a fúzióra. Ez az elutasítás nagyon emlékeztet engem a régi viccre, mikoris az udvaron a kakas kergette tyúk azt mondja: futok még egy kört a szemétdomb, körül, nehogy a kakas könnyűvérűnek találtasson…

 

Ha aláírják a TTIP-t, ez a fúzió (és sok hasonló más) csak idő kérdése lesz!

 

Agárdy Gábor

 

Nyitókép: stop-ttip.org

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!