Menetel a magyarországi TV2 Nagy Duett show-jában Peter Šrámek, a tehetsége és hangi adottsága alapján méltán rendkívül népszerű szlovákiai énekes rokonszenves partnerével, Keleti Andreával. Már a végső megmérettetésbe kerültek a legutóbbi, vasárnapi forduló után!

 

Igaz, a nagy nézettséggel kísért tévés show döntőjében még négy pár fogja összemérni énekes-, de főleg szórakoztató képességét a hétvégén, de már most elmondható, hogy a magyar nyelvtudásban (is) „mérföldes” léptekkel előrenyomuló énekes meghódította nem csak a felvidéki magyar nézőket (mobiltelefonos szavazókat), hanem nagyon sok magyarországi szimpatizánsra, pártoló szavazóra is szert tett.

 

A Most-Híd saját kampányarcává tette

 

 hirdetes_810x300  

Igazi showman-né (hivatalos fordításban pozőrré) fejlesztette magát, akinek bájára, vonzóerejére, hangjára, mozgására és származásából adódó kuriózumára ügyesen ráhangolódott a magyarországi nagymédia.

 

Peter Šrámek Magyarországon befutott, szülőhazájában, Szlovákiában viszont csak a magyarországi tévécsatornákat figyelemmel kísérő emberek (elsősorban felvidéki magyarok) körében közismert. Erre alapozva nagyszerű marketingérzéssel tette meg az énekest a Most-Híd saját kampányarcává a márciusi parlamenti választások előtt, koncertjei sok embert vonzottak a vegyespárt kampányrendezvényeire (A Körkép is foglakozott a témával – Most a „peterṧrámekosításunk a tét).

 

sramek
Peter Šrámek. Kép: Kresnye Bandi Photography

 

Peter, a feloldozó

 

Sok kisebbségből induló és a többség felé tartó embernek nyújt lelki megnyugvást és egyúttal feloldozást Peter személyes példája: nem jelenthet gondot a vegyes házasságok által (is) determinált asszimiláció, a nyelvvesztés, ami teljes mértékben igazodott a vegyespárt pártstratégiájába! A többség viszont más szemmel és főleg gyanakodva néz a más országokban (főleg Magyarországon) sikert sikerre halmozó olyan szlovákokra, akik bizonyos (főleg személyi) célok elérése érdekében visszakacsingatnak gyökereik irányába.

 

De a fergeteges tévés show vasárnapi döntője igencsak kellemetlen helyzetbe hozhatja Peter Šrámeket! A versenyszabályok értelmében ugyanis már az előző adásban kitűzik a duettek számára következő adásban eléneklendő dalokat, hogy legyen idejük a hét folyamán a felkészülésre, ami igencsak komoly munkával jár.

 

Azonosul a dal mondanivalójával?

 

Legyél a holnapban rejlő bizonyosság!

 

A Keleti – Šrámek páros két versenydala közül az egyik Oláh Ibolya szép dala lesz: Magyarország, amely a következő sorokat is magában foglalja:

 

Magyarország!
Te vagy a szívembe írva.
Magyarország!
Te vagy a lelkemre bízva.
Magyarország,
hát te vezess most engem,
és amit meg kell tennem
segítsd!
Legyél a holnapban rejlő
bizonyosság!

 

Nem vagyok teljes mértékben meggyőződve arról, hogy a dal mondanivalójával teljes mértékben azonosulni tud majd Peter! Legyél a holnapban rejlő bizonyosság! Mi ez, ha nem a jövő haza iránti óhaj, vágyakozás megfogalmazása, aminek eléneklése alapján a szlovák hatóságok joggal gyanakodhatnak majd, hogy Peter számára a magyar állampolgárság megszerzése egy fontos célkitűzés!

 

 

Ami még ugyan nem lenne baj, de ez egyúttal magával hozná a szlovák állampolgárság elvesztését is. Lehet, hogy nem szándékosan, de kibabráltak a népszerű szlovákiai énekessel a műsorszerkesztők.

 

Egyrészt azért, mert Šrámeknek szlovákként a magyar hazaszeretetéről kell tanúbizonyságot tennie a dal interpretálásában, átérzésében, másrészt, ha ezt sikeresen megoldja – és miért ne tenné meg -, felhívhatja a figyelmet kettős identitása felvállalási szándékának hivatalos kinyilvánítására.

 

Száraz Dénes

 

Nyitókép: tv2.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!