A Szlovák Nemzeti Párt szembe mert szegülni a koalíciós megállapodással!  Az nem sejthető ugyan, mi van a háttérben (bár ellenzéki híresztelések már szárnyra kaptak), mit akar elérni Andrej Danko azzal a múlt heti váratlan bejelentésével, miszerint annak ellenére sem hajlandó támogatni a Smer elképzelését a közmédia koncessziós (üzemben tartási) díjának emelésére vonatkozóan, hogy a díjemelést tartalmazza a koalíciós szerződés.

 

„Az üzemben tartási díjak emelése komoly téma, amelyről komoly vitát kell folytatni. Fontos, hogy a pénzért minőséget kínáljunk a nézőknek”

 

– mondta tegnap Danko, és rafinált módon arra hivatkozott a 4 párti koalíciós tárgyalást követően, hogy a koalíciós egyezség ugyan tartalmazza a díjemelést, de annak mértékét nem, és szerinte a 4,64 euróról 7 euróra emelés elég drasztikus áremelést jelent.

 

Populista indoklás

 hirdetes_810x300  

 

A „pénzért minőséget kínálni” nemzeti párti kifogás – feltétel első hallásra elég frázisszerűen hangzik, sokkal inkább kiérezhető belőle a populista törekvés, nehezen elképzelhető ugyanis a műsorok színvonalának emelése egyetlen pártelnöki kinyilatkoztatás alapján. Ugyancsak populista törekvésnek számít az állampolgárok pénztárcájának látványos védelme! Figyelmet érdemlő, hogy a nemzetiek részéről más esetekben is megnyilvánul-e ez a fajta szolidaritás a jövőben!

 

És mit jelenthet Danko, a nemzeti párt elnöke szerint a minőségemelésre való törekvés? A nemzeti jellegű műsorok számának emelését? Hasonlóan az áprilistól bevezetett szabályozáshoz, ami szerint a szlovákiai rádiókban sugárzott zenéből legalább 20, a jövő évtől pedig legkevesebb 25 százalékot kell, hogy kitegyen a hazai előadók aránya?

 

Az első szembeszegülés

 

A közszolgálati rádió adásainál még szigorúbb, a szabályozás esetükben áprilistól 30 százaléknyi, 2017 januárjától pedig legkevesebb 35 százaléknyi hazai zenével számol.

 

Viszont ez volt az első eset, amikor valamelyik pártelnök szembeszegült a koalíciós egyezséggel!

 

Lehetett volna úttörő a szembeszegülésben Bugár Béla pártja is, de elmulasztotta, pedig a szlovákiai magyarok számára nagyon fontos témában tehette volna meg: az állampolgársági törvény megváltoztatására tett ellenzéki – Peter Osuský, Ondrej Dostál és Martin Poliačik – képviselők által benyújtott törvénymódosítási javaslat parlamenti szavazása során!

 

Bugárék elmulasztották

 

Pedig a törvénymódosítással helyreállhatott volna a 2010 júliusa előtti állapot, és büntetés nélkül válhattak volna kettős állampolgárrá a szlovákiaiak is. Joggal bízhatott a három ellenzéki képviselő pont a Most-Híd támogatásában, hiszen Bugárék korábban az Alkotmánybíróságon támadták meg az első Fico-kormány kimondottan magyarok ellen irányuló törvényét, a Radičová-kormány idején – sikertelenül – megpróbálkoztak a módosításával, és a második Fico-kormány idején is folyamatosan bírálták a diszkriminatív jogszabályt.

 

A Most-Híd viszont ezúttal elvtelenül nem támogatta a módosító javaslatot, a szavazáskor minden parlamenti képviselője – Bastrnák Tibor, Bugár Béla, Csicsai Gábor, Gál Gábor, Jakab Elemér, Peter Kresák, Pfundtner Edit, Sárközy Irén, František Šebej, Vörös Péter – jelen volt, de egyikük sem szavazott igennel, mivel szerintük a koalíciós szerződés nem tartalmazza az állampolgársági törvény módosítását!

 

Ezek szerint Bugárék ellentétben Dankoékkal semmit se mernek kockáztatni, legfőképp a Smer bizalmát!

 

Száraz Dénes

 

Nyitókép: SNS

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!