Aki homokba dugva a fejét védi kőkeményen a belügyminisztert! De mi mást is tehetne? Ha elismerné a Kaliňákkal szemben naponta felsorakoztatott vádakat – a Bašternák-ügyet és a belügyminiszter azzal kapcsolatos szerepét, a rendőrség függetlenségének és megbízhatóságának megkérdőjeleződését, az áfacsalás és fiktív kifizetések gyanúját, az eset eltussolását, a rendőrség befolyásolását, stb. – , kihívná maga ellen a miniszterelnök haragját, miközben veszélyeztetné a kormánykoalíció stabilitását is.

 

Pont egy olyan időszakban, amikor Európa szeme kis országunkra irányul az EU-elnökség ideje alatt.

 

A homok egyre forróbb

 

 hirdetes_400x285  

De a homok egyre forróbb, és ez neki egyre kellemetlenebb, mert tüntetnek az emberek, követelik a miniszter leváltását, az ellenzék ennek érdekében hetente hív össze  parlamenti üléseket, a rendőrök razziáznak Bašternáknál, Kaliňák barátjánál, és nyíltan kezdik kifejezni elégedetlenségüket a belügyminiszter tevékenységével szemben.

 

Bela
Bugár Béla. Kép: aktuality.sk

 

Meddig lehet ezt még tűrni fapofával?

 

Nem sokáig, mert a struccpolitikája már kihatással van a Most- Híd támogatottságára, amely jelenleg a legalacsonyabb a párt megalakulása óta. Annak ellenére csökken a vegyespárt népszerűsége, hogy kormánypozícióban van, ami rengeteg jópofa lehetőséggel, népszerű intézkedések sorozatával jár, és nagyon sok párthívet tud pozícióba emelni, akiknek családi pókhálója csak növelheti a támogatói kört, de mégsem teszi. Most mutatkozik meg legmarkánsabban, hogy a vegyespárt egyemberes, és Bugár Béla elnök népszerűségén áll vagy bukik!

 

Bonyolult helyzetben Bugár Béla

 

A vegyespárt elnöke talán most került hosszú politikai pályafutása alatt a legbonyolultabb helyzetbe! Bugár soha életében nem kényszerült még ilyen mértékű megalkuvásra vagy konfrontációra!

 

Most mind a kettő politikai karrierjét veszélyezteti. Mérlegelnie kell!

 

Amennyiben megalkuvó módon továbbra is kitart Kaliňák mellett, folytatja pártjának  lejtmenetét. De a rá leselkedő időzített bombával tisztában volt már a kormányba lépésnél is, nagyon jól tudta, hogy abban Kaliňák lesz a leggyengébb láncszem, a leginkább kikezdhető az ellenzék részéről, amelynek oldalán állt ő is az előző választási ciklusban, sőt keményen bírálta is az előző Fico kormány tevékenységét.

 

A vegyespárt népszerűsége csökken

 

Nagy valószínűséggel már akkor megpróbáltak bizonyítékokat találni a belügyminiszter ügyleteire Šulíkékkal és Matovič-csal közösen. Most pedig a mundér megvédése végett a Kaliňák sárosságát bizonyító dokumentumokról beszél lekicsinylően, igyekszik a tényeket elbagatelizálni. Érdekes fordulat! Kaliňáknak esetleg maradt még egy féléve a miniszterkedésre, ameddig Szlovákia EU-elnöksége tart.

 

Vajon mennyit csökkenhet tovább ennyi idő alatt a vegyespárt népszerűsége? Várható, hogy most a kormánypártok ellentámadásba lendülnek át: az EU-elnökség mindenek fölöttiségét nemzeti érdekként hangsúlyozva az „áskálódó“ ellenzéket nemzetellenes erőnek fogják feltüntetni.

 

A koalíció könnyen széteshet

 

Viszont amennyiben a nép szavára hallgatva feladja az eddigi struccpolitikáját Bugár, és Kaliňák ellen fordul, könnyen széteshet a kormánykoalíció, ami  előrehozott választásokat eredményezhet.

 

De a struccról közismert, hogy nem csak a fejét tudja homokba dugni, hanem nagyon gyorsan tud szaladni is!

 

Száraz Dénes

 

Nyitókép: Új Szó

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!