Negyedik alkalommal hirdet meg országos petíciót Simon Zsolt független parlamenti képviselő, a Most-Híd egykori alelnöke, aki pártjának azért fordított hátat márciusban, mert nem tudta elfogadni, hogy Bugárék kormánykoalícióra léptek a Smer-rel és a Szlovák Nemzeti Párttal.

 

Első alkalommal 2007-ben még az MKP színeiben kezdeményezett országos petíciót Simon az anyakönyvi hivatalok megőrzésének érdekében, melyeket az akkori Fico kormány drasztikus módon akart lecsökkenteni.

 

Az R7-es megépítése is volt már petíció tárgya

 

 hirdetes_300x300  

Másodszor 2008-ban a déli országrész úthálózatának korszerűsítést tűzte a lobogójára: az R7-es dé­li gyors­for­gal­mi út mi­előbbi me­gé­pí­té­se érdekében kezdett aláírásgyűjtésbe azzal az indoklással, hogy nem­ze­ti­sé­gétől és párt­szim­pá­ti­ák­tól füg­get­le­nül Dél-Szlovákia lakosait is me­gil­le­tik olyan kor­szerű be­ru­há­zá­sok, mint az észa­ki ré­gi­ók pol­gá­ra­it.

 

Harmadízben 2014 januárjában kezdett Simon újra aláírásgyűjtésbe: népszavazást szeretett volna a szlovákiai megyerendszer megváltoztatásáról. A Most-Híd akkori alelnöke a 79 járást 18 megyére változtatta volna országos referendummal.

 

Népszavazás az előrehozott választások érdekében

 

A negyedik alkalom pedig most jött el! A napokban Simon Zsolt a .týždeň hetilapnak adott videó-interjújában arról tájékoztatott, hogy újra petíciót indít egy olyan népszavazás kiírásáért, melynek célja a jelenlegi választási időszak lerövidítése. Tervéről a hírek.sk portálnak azt nyilatkozta, hogy

 

„Nem tartom jó dolognak azt, hogy minden hétfőn kormányellenes tüntetéseket kelljen tartani Pozsonyban és/vagy más városokban. Azért is választottam a hatékonyabb módszernek tűnő aláírásgyűjtést, mert a kormánykoalíció továbbra is elveszi az ellenzéktől azt a lehetőséget, hogy kényes kérdésekben is teljes értékű vitát folytathasson“.

 

A népszavazás kiírásához az erről szóló törvény szerint 350 ezer érvényes aláírást kell összegyűjteni Szlovákiában. Amennyiben sikerül is ennyi aláírást összegyűjteni, még korán sem biztos, hogy az országos népszavazás eredményes lesz, mivel azon a választásra jogosultaknak több mint felének részt kell vennie. Szlovákiában eddig nyolc országos népszavazást tartottak 1994 és 2015 között. A szlovákiai referendumok történetében eddig csupán egyetlen egy volt érvényes: a Szlovák Köztársaság Európa Uniós belépésére vonatkozó. Ezen a választásokra jogosultak 52,12 százaléka vett részt.

 

Simon újabb magyar érdekeltségű pártot alapít?

 

Az eddigi referendumok tapasztalatai alapján elmondható, hogy az országos referendumokkal, illetve az azokat megelőző aláírásgyűjtésekkel Simon Zsoltnak sokkal inkább lehet az a szándéka, hogy felhívja magára figyelmet független képviselőként. Ez nagyon jól jöhet egy esetleges újabb szlovákiai magyar érdekeltségű  párt alapításának meghirdetése előtt, illetve ennek a pártnak a bejegyeztetéséhez szükséges aláírásgyűjtés megkezdése előtt, melynek szándékáról igencsak sokan és sokat beszélnek mostanában.

 

Száraz Dénes

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!