Nem csak olimpiai aranyai után, hanem már a róla szóló könyv (A magyar Iron Lady, 2014) megjelenését követően is furcsa volt, hogy miért nevezi a címben a szerző ezt a törékeny, igaz, rendkívüli akaraterővel és tehetséggel megáldott sportolólányt Vaslédinek, amikor ő termetileg éppoly karcsú és csinos, mint számos más korabeli leányzó. Közel sem egy fénykorában lévő Margaret Thatcher, akihez az eredeti elnevezés ( Iron Lady – Vaslédi) kötődik.

 

A Hosszú Katinkáról szóló könyv életének egy rövid, göröngyös, majd szárnyaló szakaszát mutatja be: a 2012-es londoni olimpia és a 2013-as barcelonai világbajnokság között eltelt időszakot. A könyv nem ad szakmai tanácsokat, nem közöl edzésterveket, nem árul el szakmai titkokat, és nem is emeli Katinkát a fellegekbe. Tulajdonképpen egy realista könyv, pályafutásának példáján keresztül mutatja be, hova lehet zuhanni a magasból, és hogyan lehet magunkat hajunknál fogva kirángatni a gödörből.

 

Vasakarat és a többi

 

 hirdetes_300x300  

A Vaslédinek tulajdonképpen csupán az akarata van vasból, bár néha még az sem. Teste gyarló, mint bármelyikünké, biztos, néha szívesebben lustálkodna a tévé előtt a kanapén, mint hogy hajnalban kelve minden nap több tíz kilométert ússzon.

 

hosszú
Hosszú Katinka. Kép: MTI

 

Szerencsére, a lelke nincs fémből, érző, kétségekkel teli, gyötrődő, nagyon szerető és szerethető nő! Sokkal inkább egy aranyos teremtmény, a riói történések óta a szó szoros értelmében, mert a magyar nyelvben többek között a kedves, jóindulatú szavak szinonimájaként használatos aranyos szó a nemesfémből eredeztethető, mint egy szeretetre méltó személyre jellemző magatartásként.

 

Aranyos, mert mindannyiunk szeretetére méltó, mindnyájunknak nagy örömöt okozott, és aranyos, mert nyakában ott ékeskednek a riói aranyak!

 

Íródó életregény

 

Életregénye tovább íródott az olimpiai aranyakkal, nem is akárhogyan! Biztos lesz, aki továbbszője a róla íródott eddigi sorokat (Csak változtasson címet!) Azt az életregényt, amelyben az olimpia előtt még visszhangzott az úszószövetséggel és annak elnökével folytatott harcától, és akadtak kételkedő, örök irigyek az igazát illetően.

 

Hosszú3
Hosszú Katinka. Kép: MTI

 

Miközben Hosszú Katinka profi módon gondolkodott a pengeváltások ideje alatt is: azt kérte, amit megérdemelt, se többet, se kevesebbet! Nem belőle kell élnie az úszószövetségnek, hanem érte és a többi magyar úszóért!

 

„Nagyon boldog és végtelenül büszke vagyok Hosszú Katinka győzelme miatt. Rengeteget tett ezért a világraszóló sikerért, amely véleményem szerint a riói olimpia eddigi legnagyobb teljesítménye. Gratulálok neki ehhez!”

 

– nyilatkozta Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke az mno.hu portálnak.

 

Hát, még mi, magyar sportrajongók! Mi talán még boldogabbak vagyunk!

 

Száraz Dénes

 

Nyitókép: MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!