Amikor a többi szlovákiai párttól eltérően a Most-Híd nem is olyan régen pápai sugallatra befogadó-barát véleményt fogalmazott meg a menekültekkel kapcsolatban –

 

„Pont ezért helyezkedtünk a pártok többségétől eltérő véleményre. Ferenc pápa emberi hozzáállása befolyással van a hívekre. S így énrám is.”A pápa emberekhez való viszonyulása befolyásolta a Most-Híd menekültekhez való hozzáállását.”

 

(Idézte a Körkép Bugár Bélát 2015. december 5-én)

 

– még nem sejtette senki sem, hogy ez most az egyszer nem blöff, és a vegyespárt elnöke ezt nagyon komolyan gondolja! Mert láss csodát, testet öltött a gondolat öt szlovák parlamenti képviselő személyében: a napokban ugyanis a Most-Híd befogadta a rezignáló Sieť menekültjeit! Hogy mennyire volt ez emberbaráti tett, és mennyire érdekorientált, majd az idő eldönti!

 

 hirdetes_300x300  

A képviselők számának emelkedése mennyire fogja befolyásolni a párt népszerűségét?

 

A párt képviselőcsoportjában számszerűleg ugyan szaporodást eredményeznek a régi-új képviselőtársak (akik viszont könnyen válhatnak jöttmentekké is, amire már volt példa Hrnčiar estében), a bővülés azonban közel sem biztos, hogy automatikusan a párt népszerűségének emelkedését is fogja eredményezni, hiszen nem lehet előrevetíteni azt, hogy a közvélemény erre hogyan fog reagálni.

 

A Sieť öt képviselője egy bukott kormánypártból érkezik egy másik kormánypártba, amely az utóbbi időben ismert okok miatt szintén vesztett népszerűségéből! A vegyespárt további szlovák szavazókat veszíthet az ügyetlen politikai kötéltáncos és hintapolitikus hírében álló Procházka fémjelezte tömörülésből érkezők hírére, a magyarok pedig bizonyára nem fogják jó szemmel nézni a Most-Híd fokozódó elszlovákosodását, amit még egy esetleges új magyar  nemzetiségű miniszter személye sem tud majd ellensúlyozni.

 

A Sieť nemrég távozó elnöke bizonyára nagyon irigyli, hogy a vegyespárt-vezetői magatartásban a hintapolitikusságot és kötéltáncosságot (látszatra) könnyebben megbocsátják! Természetesen a pártvezetés közvetlen holdudvarát, a kedvezően érintetteket, a kormánytagságból eredő lehetőségek körét élvezőket mindez sem fogja kedvezőtlenül befolyásolni, mint ahogy minden egyéb, párttal kapcsolatos botrányszagú esemény sem.

 

Mi jöhet még?

 

Kormányoldalon már nincs honnan bárkit is átcsábítani a Hídra! De a hazai politikai kultúra alapján könnyen elképzelhető, hogy a Híd túloldalán, az ellenzéki oldalon még akadhatnak bátor önkéntesek! Annak azért igazán nagyon kicsi a valószínűsége, hogy Kotlebáék néhány harcosa fejvesztve döngetné a Hídkaput! De van ott még a túloldalon több, igencsak képlékeny politikai formációban vegetáló politikus!

 

És hát persze, ott vannak még a parlamentből márciusban kiszorult politikai erők is, köztük a Magyar Közösség Pártja is, amelynek most nagyon vigyáznia kell a közeledést színlelő szirénhangokra, és ki kell szűrnie az őszintén csengő hívószót!

 

Száraz Dénes

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!