Elhunyt egy ember, aki Szlovákiában egész életében a demokrácia és szabadság megteremtésén fáradozott, egy jelentős, az ország lakosságának tíz százalékát képező nemzetiségi csoport jogaiért küzdött, egy kisebbségkutató tudományos intézet alapítója, majd hosszú évekig meghatározó személyisége volt az országban.

 

A temetés napján a szlovák parlament ülésén az egyik demokrata, nem nemzeti kisebbségi képviselő úgy tartotta helyesnek, hogy az elhunyt emlékének egyperces néma csönddel illik áldozni! Elvárható lett volna ez a nemes gesztus a Most-Híd párt magyar nemzetiségű képviselői részéről is!

 

Képtelenség, minden józan észérvet nélkülöző, hogy az ülésvezető egy ilyen megemlékezést szavazásra bocsásson! A fejlett politikai kultúrával bíró országok törvényhozásában a képviselőtársak ilyen esetben pártállástól, ellenzéki vagy kormányoldalon való állástól függetlenül méltányolják a javaslattevő szándékát, és ismeretlenül is, részletesebb indoklás kérése nélkül is, tiszteletben tartva a kezdeményezést, közösen, néma felállással áldoznak az elhunyt emlékének!

 

 hirdetes_300x300  

Vannak olyan események, és ez ilyen volt, amikor a politikai érdekeket és véleménykülönbségeket háttérbe kell szorítani! Szlovákiában ez még mindig nem ilyen egyértelmű, sajnos…Szlovákia még nem mentes az előítéletektől! A szlovák parlamentben helyet foglaló képviselők egy része előtt semmi se szent, még a megemlékezés és együttérzés kinyilvánítása sem!

 

Ne felejtsük: Kotleba pártja a megemlékezés ellen szavazott, az Szlovák Nemzeti Párt és a Smer néhány képviselője tartózkodott, a megemlékezés során pedig az ĽSNS képviselői elhagyták az üléstermet. No comment…

 

 

Száraz Dénes

Nyitókép: cas.sk

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!