Európa-szerte vannak  úgynevezett viccpártok – ez a köztudatban élő elnevezésük -, amelyek közül néhányan meg is mérettetik magukat az egyes országokban a  különböző választásokon, de többségüknek inkább az a szándéka, hogy görbe tükröt állítsanak a társadalmi történések elé.

 

A német Die Partei (hivatalos nevén Párt a Munkáért, a Törvényességért, az Állatok Védelméért, az Elitek Előmozdítására  és Alapvető Demokratikus Kezdeményezés) a berlini fal újjáépítésével  kampányolt egykoron – ami cseppet sem mulatságos annak a közvélemény-kutatásnak a fényében, mely szerint a nyugatnémetek 16 %-a, a keletiek 10 %-a szívesen visszaállítaná a Falat.

 

A Švejk halhatatlan írója, Jaroslav Hašek  is pártot alapított A Törvény Keretein Belül Mérsékelten Haladók Pártja néven egyetlen céllal, hogy teljen a politikai célokra összegyűjtött pénzből a kocsmázásra. Olyan teljesen egyértelmű, sokat kifejező választási szlogeneket alkotott, mint „Tiltakozni fogunk a mexikói földrengés ellen!“, „Aki reánk szavaz, kap egy zsebakváriumot!“, A  mi választási irodánkban kaphat egy étlapot!“

 

 hirdetes_300x300  

És mi a helyzet a térségünkben?

 

Hazai vizekre térve, a többpártrendszer visszaállítása óta viccpártok nálunk is léteznek! Szlovákiában és Magyarországon a rossznyelvek szerint több is van, de amit nálunk tényleg ebbe a kategóriába lehet sorolni, az a Paliho Kapurková, veselá politická strana (Paliho Kapurková, Vidám Politikai Párt), amely egy alkalommal, nem is olyan régen el is indult a parlamenti választásokon egyetlen képviselőjével a pártlistán, aki egyben pártelnök és „tagság” is volt:

 

paliho-kapurkova
Paliho Kapurková. Kép: topky.sk

 

Pavel Vass, a homonnai vidám mozdonyvezető. Magyarországon pedig a közelmúltig a Kétfarkú Kutya Párt számított ebben a kategóriába. Persze számottevő szlovákiai és magyarországi pártoknak  is vannak komolytalan képviselői (Gyurcsánynak például sikerült magát is ebbe a kategóriába feltornáznia), akik komikusan építgetik saját egójukat, és politikai szlogenjeik, politikai kultúrájuk kevésbé se  haladja meg Hašekét.

 

Csak a Švejk halhatatlan írója a világirodalomban tette magát elsősorban ismertté, nem pedig mint politikus! Ebből kifolyólag ígérgethetett blődségeket, azzal a szándékkal, hogy bizonyos dolgokat csak humorral lehet elviselni. A cseh kocsmák népszerű hašeki – hrabali világában fogant politikai gondolkodás nem idegen a csehek világában.

 

Komolykodik a magyarországi viccpárt

 

„Indul 2018-ban a már nem viccpárt” – szól a Népszabadság Kovács Gergely kutyapárti elnökkel készített interjújának címe. A beszélgetésben a pártelnök kifejti, még országoslista-állítással is megpróbálkoznak a legközelebbi magyarországi parlamenti választásokon. Aztán tetézi:

 

ketfarku
Kovács Gergely , a Kétfarkú Kutya Párt elnöke. Kép: 24.hu

 

„Az a célunk, hogy helyben minél több problémára valódi megoldást találjunk, s ne csak ígérgessünk.”

 

Nekibuzdulásuk annak tudható be, hogy az országos népszavazáson ők az érvénytelen szavazásgyártással kampányoltak, és talán ennek köszönhetően soha nem tapasztalt, 6,3 százaléknyi érvénytelen voks született, és ez a szám már akár elég lenne a parlament küszöb átugrásához. „Sikerük” köszönhető elsősorban annak, hogy mind a kormányoldal, mind az ellenzék erősen túltolta a népszavazás kampányát, és sokan ezért a kutyapártnak fogadtak szót!

 

Persze nem eszik ilyen forrón a kását!

 

Ilyen névvel, mint Kétfarkú Kutya Párt persze, nehéz lesz meggyőzni a választókat, hogy helyben „valódi megoldásokat” csak ők kínálnak, bár ki tudja, ismerve a magyar néphumort és a bizonyos mértékű kiábrándultságot, ami a népszavazásnál is megnyilvánult, még az is elképzelhető, hogy „dafke”, csakazértis rájuk fog szavazni a magyarországi választópolgár 2018-ban, és akár sikerrel is vehetik a négy százalékos parlamenti küszöböt.

 

ketfarku-kutya-part
Kép: hvg.hu

 

Bár a legjobb az lenne, ha mindenki maradna a kaptafájánál, tenné a saját dolgát a politikában, amit vállalt: a kormányzó párt kormányozzon, az ellenzék fogalmazzon meg értelmes ellenjavaslatokat, a viccpárt pedig gyártson viccet, űzzön gúnyt az egészből, ha úgy látja jónak.

 

A Népszabadság újságírójának ilyen megközelítésű felvetésére a pártelnök azt válaszolta, hogy őket már nem is szerencsés viccpártnak minősíteni, ők már komolyan gondolják.

 

A viccet? Mert akkor nem lesznek sikeresek…

 

Száraz Dénes

 

Nyitókép: vasarnapihirek.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!