Most az egyszer nem szabad csípőből tüzelve elítélni Bugár Bélát, a Most-Híd párt elnökét! Most az egyszer végre őszinte volt, nem ködösített, és megmondta nyíltan, mi várható tőle és pártjától az MKP Országos Tanácsának kezdeményezésével kapcsolatban, miszerint megmaradásunk érdekében létre kell hozni a Magyar Érdekképviseleti és Egyeztető Tanácsot, a felvidéki magyar-magyar párbeszéd intézményét, amelyben képviseltetnék magukat az országos szervezettségű és jelentőségű magyar intézmények.

 

Azt nyilatkozta köztudottan erről Bugár pártja legújabb közlönyében, hogy:

 

„Olyan gittegyletbe nem lépünk be, amelyben csepűrágás zajlik, önmutogató monológok, általános sirámok sokasága hangzik el, amivel az érdemi munkát akarják palástolni…“

 

A kevesebb több lehetett volna az egyik oldalon

 hirdetes_810x300  

 

Várható volt, hogy a Most-Híd így fog reagálni a kezdeményezésre, mert egyrészt nem a saját alkotóműhelyének terméke az ötlet, nem tud belőle politikai tőkét kovácsolni. Jelen pillanatban nincs is rá létszükséglete, mert annyira még nem áll rosszul kormányzó pártként a szénája. Másrészt egy kormánypártnak nagy valószínűséggel derogál, hogy egy legyen a sok intézmény közül a tárgyalóasztalnál, és nem is a főhelyen, mivel nem ő az ötletadó összehívó.

 

Talán várta az MKP is ezt a fajta reakciót a vegyespárt részéről, ennek ellenére az első lépésben megfontoltabbnak, célszerűbbnek és szerencsésebbnek tűnő kötetlen beszélgetés helyett mégis rögtön a visszautasítható intézményesített formát javasolta. Talán azért történt így, hogy aztán bűnbakot találva ujjal mutogathasson az intézményesített párbeszéd kerékkötőjére. Nem kellett volna!

 

Magas lovon ülő, fölényes visszautasítás a másik oldalon

 

A másik oldalon viszont teljesen felesleges és elhibázott volt a vegyespárt elnökétől az MKP lehet, hogy formailag elhamarkodott, de tartalmilag fontos kezdeményesének fölényes és lenéző elutasítása, a magas lóról való elhamarkodott bugáros megnyilatkozás. Mi alapján süti rá a pártelnök egy még meg sem alakult intézményre a gittegylet címkét, mi alapján gondolja, hogy csak csepűrágásra lesz hivatott, és csak önmutogatásnak, siránkozásnak adhat teret?

 

Sértő ez nagyon a szakmaiságot képviselő civil szervezeteinkre nézve is! Mert ők nem palástolni, hanem végezni szeretnék az érdemi munkát, akár tetszik, akár nem Bugárnak! A palástolás és ködösítés eddig kizárólag a kormány privilégiuma volt!

 

És mi lesz velünk?

 

Nehogy úgy járjunk, hogy a fürdővízzel együtt a gyerek is a lefolyóba kerüljön! Mert meggondolatlanul könnyű javasolni, javaslatot visszautasítani se túl bonyolult, a következményekkel felelősségteljesen számolni viszont nem egyszerű! Mert könnyen előfordulhat, hogy egyik oldalon elfogadott, a másikon meg visszautasított javaslat tárgya, adott esetben szülőföldünk jövőképének megalkotása, megint csak elhomályosul, másodrendűvé válik a viszálykodásban!

 

Ha rajtunk múlna, szíves-örömest bezárnánk a két vezérkart minél hamarabb egy felvidéki borospincébe, ott aztán csépeljék egymást a hordók között mindaddig, amíg fel nem száll a pincéből a megegyezés fehér füstje, ami ebben az esetben megengedetten nagyobb lehet a mostani eredménytelen lángolásnál!

 

Száraz Dénes

 

Nyitókép: bobcyalbum

 

További ajánlott írások:

 

Bugár Béla és a magyar-magyar párbeszéd: Gittegyletbe nem lépünk be

 

Intézményesített párbeszéd?

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!