Megtalálta az ausztriai Zöldek Pártja az osztrák köztársasági elnök választás megismételt fordulója előtt a legjobb témát: itt a tél, egyenlőséget követelnek úgy is, hogy ne csak hóemberek legyenek, hanem hóasszonyok is! Nyáron nincs bajuk a hableányokkal, nem hiányoznak nekik a habfiúk! Az emancipáció és pihentagyúság csúcsát jelenti ez a kezdeményezés, amely viszont megérdemel egy-két keresetlen gondolatot!

 

Mert miért ne lehetnének hóasszonyok?

 

Nagy valószínűséggel nem az elnevezéssel van bajuk a zöldeknek, mert nem szükségesek különleges körülmények, politikai nézeteken nyugvó kezdeményezések ahhoz, hogy az asszony is ember lehessen. A hóember ugyanis tágabb értelemben magában foglalja a hó-asszonyiságot is annak ellenére, hogy a magyar nyelvterületen sok helyen még ma is az embert kizárólag a férfival azonosítják.

 

 hirdetes_810x300  

Például: az ember kiment a földekre dolgozni, az asszony otthon főzi az ebédet, és majd viszi utána délben az elemózsiát. Úgy véljük, sokkal inkább azzal lehet gondjuk, hogy nincsenek női alakú hóemberek, és ez nem csak Ausztriában van így. Még szerencse, hogy már nincs az Európai Parlamentben a zöldpárti magyarfaló Daniel Cohn – Bendit, aki most minden bizonnyal az Európa Uniós támogatások befagyasztását kezdeményezné Magyarországgal szemben, ha azon nyomban a magyar kormány nem építtetne gyerekekkel országszerte női hóembereket! Ha van hó, ha nincs hó! Már szinte látjuk a játszótereken a bögyös (mű)hóemberek látványától a kacagástól gurgulázó gyerkőcöket.

 

Vagy a migránsokban nem szűkölködő Ausztriában a bögyös hómacák előtt somfordáló, más klímához és kultúrához szokott menekülteket, akiket csak a női hóalakok hidegsége tart vissza, és arra várnak izgatottan, hogy felmelegedjenek hirtelen felszökött vágyuk hóba (k)öltözött célpontjai, nem sejtve, hogy ezzel a lehetőség is elolvad…

 

Visszafogottak voltak az osztrák zöldek!

 

Eszükbe se jutott a hátrányos helyzetű asszonyok jogaiért folytatott harcban Pókember vagy Superman? Ők milyen alapon kizárólag csak férfiak? Miért nincs Pókasszony vagy Superwomen az emberiséget megváltó filmhősök között?

 

És Mikulás? Még a rénszarvasa is hím… Vagy például a fentiek szellemében a szlovák zöldek is rátehetnének még egy lapáttal az országban érvényes nyelvtörvény szellemében: lehetne Snehuliakova (felvidéki magyar tükörfordításban a nyelvtörvény szerint Hóemberova) illetve Mikuláṧova. Illetve az amerikai kultúrában megahasonlott hasonmása – dedomráz (télapó) helyett pedig babičkamráz (szabadon télanyó).

 

Hát ennyi! Sok műhó semmiért!

 

Száraz Dénes

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!