1989 előtt, a csehszlovák egypártrendszer ideje alatt főbenjáró bűnnek számított a mindenható kommunista párt nemzetiségi politikáját akár kintről, akár bentről megkritizálni. Nem is akart ezzel ujjat húzni nagyon senki se.

 

Talán csak Duray Miklós jogvédő bizottsága képezett ez alól kivételt, az anyaország az internacionalizmusnak álcázott intoleralizmus szellemében akkoriban nem igazán foglakozott a határon túli magyarok problémáival, a saját nemzetiségeikkel sem igazán. A nemzetpolitika népfrontos gyerekcipőben járt, a kádári gulyáskommunizmus számára a nemzethatárok a sorompóknál véget értek.

 

Kövér kijelentése szíven ütött

 

 hirdetes_300x300  

Kövér Lászlónak a Magyar Országgyűlés elnökének sommás kijelentése, mely szerint Bugár pártja nem magyar párt, szíven ütötte a vegyespártot, mintha csak most szembesültek volna ezzel első alkalommal. Bugár Bélának, a Most-Híd vegyespárt elnökének visszavágása viszont szánalmasra sikeredett, azt mondta, hogy a magyarországi politikusoknak már akkor is Kövérhez hasonló retorikájuk volt, amikor létezett Csehszlovákia.

 

Az az igazság, hogy Magyarországon 1989 előtt hivatalosan senkit se érdekelt, mi történik velünk. Ezt követően Csehszlovákia széteséséig, 1993-ig pedig kétlem, hogy a Magyar Kereszténydemokrata Mozgalomban, amelynek már akkor meghatározó embere volt Bugár, valaki is kifogásolta volna az akkori magyarországi politika retorikáját. Talán csak így visszagondolva, a múltat megtagadva…

 

Felkészületlensége és hajlékonysága perifériára sorolták Magyarországon

 

Sokkal inkább az bánthatja Bugárt, hogy őt felkészületlensége és hajlékonysága miatt mindig jobb esetben Duray mögé, rosszabb esetben a szlovákiai magyar politika perifériájára sorolták Magyarországon. Ezért próbálja meg a magyar nemzetpolitikát és a határon túli etnikai alapú politizálást idejemúltnak, témafogyottnak, korszerűtlennek feltüntetni. Az övét, a Most-Híd-ét pedig példaértékűnek feltüntetni Európában, mert az a szabadelvűségen, befogadáson és beolvadáson nyugszik.

 

A magyarországi mellőzöttsége miatt bizonyos szempontból érthető a felháborodása, de legyen ez szubjektív véleménye, és ne akarja mögé felsorakoztatni a felvidéki magyarságot. Mert ugye azt is megüzente kőkeményen Kövérnek, hogy az ilyen kijelentésekkel nem csak őt, hanem az összes szlovákiai magyart megsérti.

 

Kedves Béla! Ha már a szlovákiai magyarok (mert te következetesen kerülöd a „felvidéki magyar” jelzős kapcsolatot) nagy része (105 ezer szavazó és még több hasonlóan gondolkodó) nem tudja befolyásolni a vegyespárt létét és politikáját, azért csak engedtessék meg nekik, hogy maguk döntsék el, min háborodnak fel, vagy min sértődnek meg!

 

Vadkerty Katalin: Az, hogy vegyespárt, képtelenség

 

Kövér szavain legkevésbé, sőt én személy szerint teljesen egyetértek velük, mert a Most-Híd tényleg nem magyar párt (még szerintetek se), és olyan pedig, hogy vegyespárt nem létezik a történész szerint:

 

Dr. Vadkerty Katalin: Az, hogy vegyespárt, képtelenség! Ilyenre nincs példa a Kárpát-medencében (Interjú)

 

Tehát ilyen nincs, és mégis van – bánatunkra, száműzöttségünket mélyítendően!

 

Meg aztán, ha nem vetted volna észre, Kövér László, az egyik legfőbb közéleti méltóság meg is dicsért, azt is mondta, hogy szlovák politikus létedre jól beszélsz magyarul! Tehát nem helyénvaló a felháborodásod, nyugodj meg, Béla! Tudni kell Kövérről, hogy ő mindig könyörtelenül kimondja az igazságot, ami a szívén, az a száján! Még ha sok esetben ez kellemetlen az érintettnek!

 

Ilyen szempontból az egyik legkövetkezetesebb magyarországi politikus, aki még a „másvilági” kiskaput is bezárta a hídról érkezők előtt…

 

Száraz Dénes

 

További ajánlott írások:

 

Dr. Vadkerty Katalin: Az, hogy vegyespárt, képtelenség! Ilyenre nincs példa a Kárpát-medencében

 

Nyitókép: Pravda.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!