Miközben azt fogalmazza meg január 3-án egy cikkében, hogy 2017 nyugodtabb lesz, mint 2016. Ezt az összeállításnak szánt cikknek a címében foglalt megállapítást aztán rögtön maga cáfolja meg, vagy pedig a nyugodtságot értelmezi elég sajátságos módon.

 

Oly módon, hogy az összefogás és a párbeszéd jelentheti majd a szlovákiai magyarság számára a viszonylagos nyugalmat, de ezzel párhuzamosan rögtön ennek a feltételeit hangoztatja. Olyan kemény, egyoldalú feltételeket, melyeket nem árt, ha már az újév harmadik napján tudatosítanak a felvidéki magyarok. Illetve, ha ezeket a feltételeket az MKP nem teljesíti, nem lesz összefogás, nem lesz párbeszéd, de ezért kizárólag ez az „összeférhetetlen” párt lesz a felelős, Ezt sugallja a vegyespárt sajtóorgánumának írása!

 

Mert a magyar nyelvű napilap szerint a megyei választások megmutatják, hogy a két párt képes lesz-e a komolyabb együttműködésre. Az előrejelzése szerint a Most-Híd és az MKP legnagyobb eséllyel azokban a megyékben köthet egyezséget, ahol kicsi a magyarok részaránya, de lát esélyt a koalícióra Nyitra megyében is, ahol ezt már 2013-ban kipróbálták a megyeelnök-választáson.

 

 hirdetes_300x300  

Mi ez, ha nem ultimátum?

 

Viszont egyértelműen megkérdőjelezi a közös képviselőjelölt listaállítást Nagyszombat megyében, és szerintük nem is lesz közös lista, ha az MKP Berényi Józsefet jelöli a megyeelnöki posztra. Hogyan képzelhető el egy szoros együttműködés úgy, hogy az elején rögtön személyi feltételeket szab az egyik vagy a másik fél ahelyett, hogy reális, a régió felemelkedését célzó programokban gondolkodnának?

 

Félő, hogy a szándék egyértelmű: olyan megalázó, a párt belső ügyeibe beleavatkozó, megalázó feltételeket szabni az MKP részére, hogy az méltósága megtartása végett kénytelen legyen nemet mondani, amit aztán követhet a forgatókönyv szerint az ujjal mutogatás, hogy lám-lám, mi pedig akartuk, csak az a másik….

 

Képzeljük csak el, milyen reakciót váltana ki a vegyespárt részéről, ha az MKP a sajtón keresztül üzenné meg neki, hogy csak abban az esetben lenne hajlandó közösködni a Most-Híddal bármilyen választáson, ha annak elnöke lemondana? Rögtön főgonosznak, összeférhetetlennek, a magyarság sírásójának, Budapest bérencnek kiáltanák ki Menyhártékat!

 

Feltételhez kötött a párbeszéd folytatása is

 

Prófétaként megjósolta napilapunk az összefoglalójában azt is, hogy nyögvenyelősen fog folytatódni 2017-ben a Dunaszerdahelyen tavaly novemberben elindult magyar párbeszéd is, csupán az együttműködés látszatának fenntartása végett lehet következő forduló. Érezhető volt a napilap viszolygása a kezdeményezéshez már ősszel is, valószínűleg azért, mert a párbeszéd nem a Most-Híd konyhájában lett kifőzve és feltálalva. Ezért az újság nem is fűz sok reményt az oktatás után a következő témához sem, ami a nemzetiségi kultúra és a kultúra támogatása lehet. Rögtön megfogalmazza feltételét is a párbeszéd következő fordulójának témája kapcsán: az MKP mennyire lesz hajlandó felfedni a magyarországi kulturális támogatások hátterét…

 

Csak remélni lehet, hogy a napilap önállóan, függetlenül mindenkitől, minden befolyás nélkül fogalmazta meg feltételrendszerét a két párt jövőbeli lehetséges együttműködést illetően. Ellenkező esetben nem indult jól ez az esztendő!

 

Száraz Dénes

kép: Körkép.sk

 

Korábbi írásunk a témával kapcsolatban:

Lesz vagy nem lesz MKP – Most-Híd összefogás 2017-ben?

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!