Párt- és felekezeti hovatartozástól függetlenül megállapítható, hogy nem indult jól az újévben az MKP és a Most-Híd között a párbeszéd az idei megyei választásokon való együttműködést illetően. Ez kedvezőtlenül befolyásolhatja az együttgondolkodást minden egyéb, létünket és jövőnket meghatározó fontos területen, illetve megkérdőjelezheti a parlamenti és egyéb választásokon való közös indulás lehetőségét is.

 

És nem kedvez a felvidéki magyarságnak, főleg azoknak, akik a jövőképet a megosztottság felszámolásában látják biztosítani. Az elmúlt napokban napvilágot látott nyilatkozatok viszont nem a közeledést szolgálták.

 

A Most-Híd Bugár Béla szerint nem akarja elveszíteni szlovákjait a megyei választásokon!

 

 hirdetes_400x285  

A pártelnök Hospodárske Noviny HN Televízia című internetes adásában nyilatkozott a megyei választásokról és az esetleges együttműködésről az MKP-val a jelöltállításokat illetően:

 

„Én nem akarok úgy együttműködést, hogy elveszítsem a szlovákokat. Az csak egy egyszínű párt lenne”.

 

Miért gondolja azt Bugár, hogy az MKP-val elveszíti szlovákjait? Elég baj az, ha olyan szlovákokkal van körülvéve, akik a Magyar Közösség Pártjával való együttműködés esetén hátat fordítanak pártjának. Miközben tudvalévő, hogy a Szlovák Nemzeti Párttal kötött kormányfriggyel sem pártoltak el tömegesen magyarok a Most-Hídtól!

 

Ez a tévhit Bugár részéről sokkal inkább tipikusan a kisebbségi létből valamint a vegyespártiságából eredő komplexusra vezethető vissza, melynek oka a többségnek való feltétel nélküli megfelelési kényszer és késztetés. Vagy pedig teljesen hátat fordítva anyapártjának, amelynek arculatát elnökként éveken át formálta, beáll ő is az MKP-t szlovákellenesnek feltüntető szélsőségesek közé. Ugyanebben a nyilatkozatában Bugár megerősítette a Smerrel való koalíciót a megyei választások alkalmával az északi megyékben.

 

Az MKP Nyitra és Nagyszombat megyében saját megyefőnököt indít!

 

Hangzott a hivatalos bejelentés az MKP részéről szinte egy időben Bugár nyilatkozatával. A döntés befolyásolhatja az MKP és a Most-Híd lehetséges együttműködését is a közelgő megyei választásokon, mivel nagy valószínűséggel csak ebben a két megyében lenne némi esélye a magyaroknak az eredményes szereplésre. Legalábbis nyomatékot adjunk jelenlétünknek a megyefőnök jelöléssel, hasonlóan, mint a köztársasági elnökválasztáson, amelyen a Most-Híd a KDH jelöltjét támogatta az MKP Bárdos Gyulájával szemben.

 

Berényi József (B) és Farkas Iván (J.) Az MKP szóbajöhető megyefőnök-jelöltjei.

 

Regionális szinten a Most-Hídnak nincsenek kellő felkészültségű magyar szakemberei, politikusai. Ezek hiányában erős fantáziával még az is elképzelhető, hogy esetleg hajlandók lesznek Menyhárt Józsefék megyefőnök-jelöltjeit támogatni. De mégis olybá tűnik a kezdeményezés, hogy már otthon, és nem a piacon kezdték el az alkudozást a kofákkal…

 

Viszont amennyiben a Most-Híd félti szlovákjait Dél-Szlovákiában az MKP-tól, az MKP pedig a konkrét tárgyalások megkezdése előtt jelent be a megyei választásokra vonatkozóan nem egyeztetett, fontos politikai döntéseket, a megegyezés igencsak távolinak tűnik!

 

Száraz Dénes

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!