Bugár Béla „mártírsága” mellé a közeljövőben felsorakozhat Igor Matovičé is. A különbség a kettő között az, hogy amíg Bugáré egy önként vállalt, kétes értékű „mártírság”, addig Matovičé egyáltalán nem az! Ennél fogva az is elképzelhető, hogy amíg Bugár a sajátjából nem tud politikai tőkét kovácsolni (inkább veszíthet), addig Matovič képes lesz a sajátjából erre.

 

Történt ugyanis, hogy a közelmúltban a Most-Híd elnöke húsvét közeledtével a rá jellemző „szerény visszafogottsággal” a kormányba lépést védve áldozati szerepkörben tetszelgett:

 

 „Meg vagyok győződve arról, hogy ez volt az egyedüli lehetséges  lépés ahhoz, hogy az ország számára biztosítsuk a stabilitást és a továbbhaladás lehetőségét. Valamilyen módon „áldozatot” hoztunk Szlovákiáért”

 

Miféle áldozatot, elnök úr?

 hirdetes_300x300  

 

Bugár Béla. Kép: aktualne.sk

 

Áldozat az, aki elvtelenül élni akar a kormányzati hatalom újabb lehetőségeivel? Áldozat az, aki szembeköpi egykori magyar bajtársait, aztán pedig a szlovákokat is az ellenzéki oldalon?  Áldozat az, akinek félmillió euróért felvásárolt kertjein keresztül vezet majd véletlenül a R7-es gyorsforgalmi út? Ugyan már! Sokkal inkább szocialista időket idéző jelszó- és frázispuffogtatás az, hogy a stabilitás és a haladás érdekében védem és szolgálom az országot! Ha ez Ön szerint áldozat, akkor minket áldozati bárányoknak tekint a megszokott vigyorgó, vicces stílusában.

 

Nem beszélve arról, hogy az ország stabilitását Fico szokta beígérni a választási kampányokban…

 

Igor Matovičot az Alkotmánybíróság határozata szerint akár a mandátumától is meg lehet fosztani. Gyorsan döntött az OĽaNO elnökének esetében az Alkotmánybíróság: Matovičnak fizetnie kell! Nem várt olyan sokáig, mint a közelmúltban a Čenteṧ ügyben…

 

Történt ugyanis, hogy korábban a parlament összeférhetetlenségi bizottsága kirótt 12 ezer eurós pénzbüntetést Matovičra, amiért képviselőként még 2013-ban érvényben volt a vállalkozói engedélye. Az ellenzéki pártelnök tavaly az Alkotmánybírósághoz fordult, hogy vizsgálja felül a bizottság döntését, mert az engedélye ugyan érvényben volt, de nem folytatott semmilyen vállalkozói tevékenységet a kifogásolt 21 nap alatt. Viszont Matovič vállalkozói engedélye tavaly újra érvénybe lépett, mert a pártelnök saját bevallása szerint elfelejtette kérvényezni annak további felfüggesztését. Ezúttal azonban már a képviselői mandátumát is elveszítheti, mivel másod ízben követi el ugyanazt a szabálytalanságot. Erről a parlament szavazással dönthet.

 

Nem az a kérdés, hogy a parlament többségben lévő kormányképviselői akarják-e a nagyon kellemetlen, mindent élésen bíráló és egyre népszerűbb Igor Matovič mandátumának megfosztását, hanem az, hogy ennek milyen politikai következménye lenne. Mérlegelni fogják bizonyára, hogy a száműzése mennyire növelné az OĽaNO elnökének és pártjának népszerűségét, mennyire tündökölhetne ő valójában mártír szerepben.

 

Ezért könnyen előfordulhat, hogy a kormánypártok által bohócnak tartott Matovičból mártír lesz, és a magát mártírnak tartó Bugárból pedig bohóc!

 

Száraz Dénes

 

Nyitókép: Nový Čas

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!