Andrej Kiska bejelentése, miszerint vnem kér a pártpolitikából, nem alapít újpártot, nem lép be egy már létező pártba, így értelemszerűen parlamenti képviselő, miniszter, vagy éppen kormányfő sem lesz, alig váltott ki érdemi reakciót a szlovákiai magyar sajtóban és közéletben.

 

Pedig döntése alapjaiban változtathatja meg a szlovák belpolitikát.

 

Vegyük csak sorjában.

 

 hirdetes_400x285  

Az államfő számára az utóbbi hónapokban már kifejezetten terhes volt, hogy úton-útfélen Fico kihívójaként szerepeltette az ellenzéki sajtó és politikai elemzők. Így ügyesen kivárt, míg családi okokra hivatkozva (Kiskáék harmadik gyereküket várják) visszautasíthatta a megtisztelő felkérést. Mindez egyáltalán nem jelenti azt, hogy végleg távozna a politikából és 2019-ben az elnöki palotának is búcsút int. Épp ellenkezőleg. Mindaz, ami miatt első alkalommal jelöltette magát, még nagyobb indoklást nyer.

 

Andrej Kiska és várandós felesége. Kép: Facebook

 

Aki a leginkább csalódott lehet a köztársasági elnök döntése miatt, az paradox módon maga a kormányfő. [stw]

Robert Fico ezzel végleg lemondhat a tisztességes visszavonulásról. Pontosabban arról, hogy a legközelebbi államfőválasztáson eséllyel induljon. Fico számára nem maradt más politikai jövőkép, mint a 2020-as újbóli miniszterelnök-jelöltség. Amit már legutóbb is szívesen leadott volna.

 

Vannak, akik örülhetnek és vannak, akik nem

 

Kiska bejelentése jó hír az ellenzéknek, mely, ha nem veszik össze és kitart a Sulík – Matovič tandem lendülete, az SaS elnökét Robert Fico elsőszámú kihívójává teheti.

 

Kiska döntése rossz hír a formálódó új párt, a balliberális Progresívne Slovensko tagjai számára, akik így kénytelenek lesznek új, karizmatikus vezér után nézni.

 

Andrej Kiska döntése, amennyiben újabb elnöki cikluson gondolkodik, teljesen logikus. Egy miniszterelnök-jelölt sokkal jobban támadható, mint az apolitikus, hivatalban levő, az állampolgárok által közvetlenül választott államfő. Amennyiben újra indul, és két év múlva meg is választják, legalább a szlovákoknak vállalható államfőjük lesz. Hogy a magyarok miért nem mondhatják el Kiskáról mindezt, arról több alkalommal is írtunk (itt, itt, itt, itt, itt és itt.).

 

Továbbra is nyitott kérdés

 

A legnagyobb kérdés persze továbbra is az, vajon Andrej Kiska vállal-e egy második elnöki ciklust, vagy az akkor már két éves harmadik gyerekére hivatkozva inkább a családi nyugalom mellett dönt? Az érvek jelenleg inkább az újraindulás mellet szólnak. Mégpedig épp saját gyereke jövője miatt. Egy felelős, az ország sorsára nagy befolyással bíró apának ugyanis egyáltalán nem mindegy, milyen államfője lesz Szlovákiának. Főleg, ha ő maga az államfő.

 

Király Zsolt

 

Nyitókép: pravda.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!