2017. április 26-án, szerdán lesz az MKP–Most-Híd találkozó következő fordulója. Az egyeztetésre az MKP pozsonyi székházában kerül sor.

 

A találkozó témája a megyei választások előtti lehetséges együttműködés áttekintése. Az együttműködés és összefogás kérdése még mindig fontos és izgalmas téma a felvidéki magyarság körében, amely érezhetően két szekértáborra oszlik ebben a kérdésben. Az egyik tábor összefogáspárti, a másik pedig egyre erősödő vehemenciával ellenzi azt. Az MKP és a Most-Híd szavazói is egyaránt megoszlanak a kérdésben.

 

Nehéz megsaccolni, hogy a két magyar érdekeltségű párton belül milyen arányban támogatják az összefogást és milyen arányban ellenzik, mert erről eddig közvélemény kutatást nem készítettek. A Fórum Kisebbségtudományi Intézet szakosodhatott volna talán erre a témára is.

 

 hirdetes_400x285  

Az idei megyei választásokkal kapcsolatban a Körkép. sk megkérdezte olvasóit, hogy mi a véleményük az MKP indulását illetően a megyei választásokon?

 

[stw]

 

Mi a véleménye az MKP indulását illetően a megyei választásokon?

Eredmény megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

 

A témában íródott cikkek kommentjei pedig azt sejtetik, hogy a két párt szimpatizánsai körében – persze különböző okok miatt – mintha az együttműködést kizárók hangja erősödne. Ez persze nem mérvadó és nem is irányadó. A megosztottság miatt csalódott felvidéki magyarokat elkedvetlenítette az elmúlt 10 év áldatlan helyzete, és nehezebben nyilvánítanak véleményt az összefogás védelmében.

 

Aminek természetesen az a következménye is lehet, hogy a rezignálódók ignorálják a különböző választásokat Szlovákiában. Ez pedig senkinek se jó, de kénytelenek vagyunk együtt élni a véleménynyilvánításnak ezzel a formájával is: a távolmaradás politikai megosztottságunk elleni tiltakozást jelent sok esetben. Csakhogy a választásokon való részvétel elutasításával elmarad a megosztottságért felelősök felelősségre vonása is.

 

Az összefogás pozitívan befolyásolhatja a felvidéki magyarság szavazókedvét! Az együttműködésnek további jelentős politikai hozadéka lehet az erősebb magyar képviselet létrejöttének lehetősége a megyei önkormányzatokban, talán még megyefőnökünk is lehetne Nagyszombat illetve Nyitra megyében.

 

De nem szabad figyelmen kívül hagyni a politikai összefogás vitás kérdéseit, esetleg várható negatív zöngéit sem!

 

A pártok országos elnökségei megegyezhetnek az összefogásról, de miként fogják ezt fogadni a regionális szerveik? Hogyan fognak megszületni a közös képviselőlisták? Képesek lesznek-e a közös munkára a megyei önkormányzatokban azok a megválasztott megyei képviselők, akik eddig javarészt egymás ellen harcoltak? Mennyiben vonatkozna a megyei önkormányzati választásokra megkötött megállapodás a parlamenti választásokra, illetve a helyhatóságira vagy az Európa Parlamenti választásokra.

 

Mert elképzelhetetlen dolognak tűnik, hogy úgy működne az összefogás a megyei önkormányzatokban, hogy a településeken és a parlamentekben egymásnak feszülve politizáljanak, újra szanaszét legyen a két párt. Vagy a Most-Híd a jövőben se számol az MKP parlamenti jelenlétével?

 

Meg aztán a nemzetiségi összefogást hátráltathatják az ideológiai különbségek is! Minden kételkedő ellenvéleménnyel szemben az MKP-nak nemzetiségi vonalon a Most-Híd a leginkább természetes partnere, ideológiai felfogásban és politikai véleményformálásban viszont közelebb állnak hozzá a parlamenti ellenzék pártjaiból a SaS és az OĽaNO valamint a jelenleg parlamenten kívüli KDH is. A Most-Híd pedig a kormánykoalíció másik két pártját, a Smert és a SNS-t választotta politikai partnerének.

 

Vajon áthidalhatók-e ezek a lényeges politikai különbségek? Illetve, ha úgy döntenek Bugárék és Menyhárték, hogy áthidalhatók, miként fogják ezt a felvidéki magyar választók fogadni?

 

Száraz Dénes

 

Nyitókép: Új Szó

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!