Országunkat irányító felelős emberektől gyakran elhangzik, hogy takarékossági megfontolásból csökkenteni kellene az államünnepek és a munkaszüneti napok számát. Jelenleg kis hazánkban évente öt államünnep és tíz munkaszüneti nap van, összesen tehát tizenöt nappal hosszabbíthatjuk meg az évi szabadságunkat.

 

Természetesen ez a kedvező állapot sohasem állhat elő, mert minden évben akadnak a hétvégékre eső munkaszüneti napok, és ilyenkor bosszankodunk. Összehasonlítva a környező államokkal – Csehországban és Ausztriában 13, Lengyelországban 11, Magyarországon pedig évente 11 (nagypénteket idén sorolták be) napon szünetel a munka ünnepnapok illetve emléknapok miatt. Egyes hazai közgazdászok szerint ezek a munkaszünetelések komoly kiesést jelentenek az államkasszának, és a jelenlegi gazdasági helyzetben minden centre szükség van, ha tartani akarjuk az Európai Unió normái által megengedett GDP-hez viszonyított 3 százalékos államháztartási hiányt.

 

A munkaszüneti napok számának csökkentése sehol sem népszerű parlamenti döntés. Nagyon nyeregben kell éreznie magát annak a kormánynak, amely ilyen népszerűtlen intézkedéshez folyamodik.

 

 hirdetes_810x300  

 

A kormánykoalíció párszor már felvetette a munkaszüneti napok listájának kurtítását, ténylegesen lépni ezügyben mégsem mertek. Fotó: Aktuality.sk

 

Viszont érdemes eljátszatni annak latolgatásával, hogy melyik munkaszüneti nap eltörlése jöhetne számításba kis hazánkban.

[stw]

 

Egyházi ünnep kizárt, az egyházzal jóban illik lenni. Történelmi eseményre vonatkozó államünnep eltörlése sem igazán jöhet számításba, mivel abból igencsak híján van Szlovákia. Soha nem búcsúzna el a szlovák nemzeti felkeléstől vagy az újabb kori szlovák alkotmány napjától, azok megünneplésétől munkaszünettel. Ezek nemzeti identitásformáló ünnepek hivatottak lenni, bár én még soha nem láttam ünneplőbe öltözött tömegeket ezeken a napokon a városban.

 

Hát akkor melyik munkaszüneti nap eltörlése jöhet számításba? Maradnak a májusi napok, az elseje és a nyolcadika, ami valamikor még kilencedikén számított ünnepnek. Talán tavaly május elseje környéken volt valamelyik szlovák tévécsatornán egy riportműsor, amelyben megkérdeztek számos fiatal és idősebb embert is, hogy szerintük mit ünnepelünk május 1-jén. A riportalanyok között voltak olyanok is, akik korukból kifolyólag aktív részvevői lehettek az „átkosbeli” május elsejéknek.

 

Fotó: domarada.webnode.sk

 

 

Önfeledten vagy kényszeredetten felvonultak a szocialista „körmenetekben”, kezükben szorongatva valamelyik dicsőített „szellemóriás” hatalmas transzparensen himbálódzó képét, vagy csak mosolyogva integettek a tribünön helytálló hazai és szovjet elvtársak irányába. És képzeljék el, nemhogy a fiatalok, hanem még ők sem tudták a választ a riporteri kérdésre, hogy május elsején mit is ünnepelünk! Mondtak olyasmiket, hogy anyák napja, gyereknap, majális kezdet stb., vagy csak simán kijelentették, hogy nem tudják, és olyan is volt, aki visszakérdezett, hogy tényleg, mi is az?

 

Az egykori sátoros ünnepből csak a sátrak maradtak meg halványan az emlékezetben. Pedig 1989 előtt együtt skandáltuk a tribün elé érve egyre hangosabban, hogy „Éljen május elseje, dolgozó nép ünnepe, hurrá, hurrá!” Tehát a munka ünnepét ünnepeljük munkaszünettel ezen a napon, de már felhajtás és felvonulás nélkül – sátrak, virsli, sör nélkül, esetleg kampányidőszakban az utóbbiakkal, akkor is főleg a baloldali megmozdulásokon.

 

A sört azért máig tiszteletben tartom ezen a napon, a nosztalgia végett holnap is legurítok egyet!

 

Tehát honatyáink, figyelem! Ha majd egyszer rákényszerülünk munkaszüneti nap-írtásra, akkor megsúgom, hogy a munka ünnepe kezd kiveszni a köztudatból, lehet, hogy azért is, mert sok embernek nincs is mit ünnepelnie, mert nincs is munkája…

 

És akkor május nyolcadikáról még nem is elmélkedtünk!

 

Fotó: Origo.hu

 

Száraz Dénes

Nyitókép: webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!