Ruszkik haza! Európához tartozunk! Hazugságban élünk!”- jelmondatokkal május elsején este újra tüntettek Budapesten az olimpiai játékok meghiúsításában érdekelt Momentum Mozgalom szervezésében. Azokat hívták tüntetni a momentumosok a Facebook oldalukon, akik úgy érzik, hogy Európához és nem Moszkvához tartoznak.  

 

Valószínű, hogy a tüntetésről távolmaradók többsége nem akar Moszkvához tartozni, de ennek ellenére jól felépített forgatókönyv alapján bontogatják szárnyaikat a fiatal momentumos politikusok, akik a megmozduláson már be is jelentették indulási szándékukat a 2018-as magyarországi parlamenti választásokon.

 

Nagyon jól tudják, hogy születésük környékén, a kilencvenes évek elején a fiatal demokraták (Fidesz) fiatalságukkal, szovjetellenességükkel, következetességükkel és megalkuvást nem tűrő magatartásukkal lettek népszerűek. Ők is valami hasonlóra törekszenek, csakhogy a jelszavakat nem elég leporolni, újakat kell kitalálni.

 

 hirdetes_300x300  

A „ruszkik haza” követelés 1989-ben Nagy Imre újratemetésekor még aktuális volt, bátran követelhette Orbán Viktor beszédében a szovjet csapatok kiűzését Magyarországról, ma viszont idejemúltnak tűnik, hiszen május elsején a Dózsa György úton, az egykori Felvonulás téren egy szál vörös katona sem állt ünneplőben a tribünökön.

[stw]

Visszakúsztak az oroszok

 

 „Oroszország közelebb van, mint hinnénk” – hangzott a FB-os felhíváson a csúsztatott tüntetésre invitálás a Momentum szervezők részéről.

 

Talán a tankokat már elvitték – írják, de tankjaik helyett az oroszok visszakúsztak a gázvezetékeken, az álhírportálokon és a politikai eliten keresztül. Kétlem, mert egyelőre a Barátság kőolajvezetéken kívül más alternatíva nem létezik, nagy gáz lenne, ha elzárnák az oroszok a gázcsapokat vagy büszkén visszautasítaná az ország a vezetéken beáramló energiát.

 

Álhírportál nem csak orosz van, a Momentum FB oldala is jó úton halad afelé, hogy azzá váljon. A politikai elitben is csak a szerencsétlen jobbikos Kovács Béla EP képviselőnek nem sikerült eddig lemosnia magáról az orosz kém gyanúját.  Egyéb állítás bizonyíték hiányában rágalom, tudja ezt Gyurcsány is, aki állítólag látott olyan iratokat, amikben Orbánt zsarolják az oroszok, és a rá jellemző észjárás szerint, ha ezért az állításáért a magyar miniszterelnök nem pereli be őt, akkor elismeri az iratok létezését. Nem kellene Gyurcsányra hivatkozniuk a tüntetés szervezőknek, soha nem volt hiteles forrás. Oroszország tehát messzebb van, mint hinnénk, és az orosz tankok helyett most amerikai tankok állomásoznak az országban.

 

Fotó: A Momentum Mozgalom Facebook-oldala

 

„Orosz mintára a félelem rendszere épül Magyarországon” írják a tüntetés szervezők.

 

A félelem rendszere régen a múlté Magyarországon! Ugyanúgy a félelem bére is! Félni most azokban az európai országokban lehet, amelyek befogadók Soros György elképzeléseire és az európai kultúrától idegen népáradatra.

 

Mi nem megállítani fogjuk Brüsszelt, hanem utolérni” – hangsúlyozták a kormány plakátjaira utalva.

 

El kell ismerni, hogy a Momentum részéről ez egy frappáns válasz a magyar kormány kissé erőszakosan nyomuló plakátszövegére, amennyiben a jelenlegi életszínvonal különbségre gondol Brüsszel és Magyarország között, és nem pedig az EU nemzetietlen, szovjet időket idéző, diktátumszerű kettős mércéjű politikájára.

 

„Nem hagyjuk”

 

Hangzott el sokszor a megmozdulás szónokai és résztvevői részéről, amelyről az Új Szó két terjedelmes cikkben is a tüntetőkkel rokonszenvezve beszámolt.

 

Mi sem, mert Magyarország és szövetségesei is Európához tartoznak, nem csak a tüntetők!

 

Száraz Dénes

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!