Érdemes újra felidézni, hogy mennyire rokonszenves és sportszerű volt Juraj Jarábeknek, az Aranyosmarót labdarúgócsapata edzőjének nyilatkozata a Dunaszerdahelytől az utolsó pillanatban elszenvedett hazai vereséget követően:

 

„Lenyűgöző szurkolást láthattunk a vendégektől. Fantasztikus, milyen futballélet van Dunaszerdahelyen. Szlovákiában ennek minden klubnál így kellene működnie.”

 

Mintegy 800 DAC szurkoló kísérte el csapatát az aranyosmaróti bajnoki mérkőzésre, és sportszerű szurkolásukat megcsodálta a hazai csapat edzője is.

 

Más szelek fújdogálnak nem csak a stadionokban

  hirdetes_300x300   

 

Pár évvel ezelőtt emiatt a nyilatkozata miatt még minden bizonnyal kikezdte volna a honi újságírás az edzőt, sőt valószínű, hogy a hivatalos szervek is felrótták volna neki eltúlzott lojalitását a magyarokkal. Hál istennek elmúltak azok az idők, reméljük, végérvényesen!  Ma már érezhetően más szelek fújdogálnak nem csak a stadionokban, voltaképp az ország túlnyomó részében.

 

A fentről jövő, politikai motiváltság okozta uszítás lassú elmúltával lecsitult a magyarellenesség is. Ehhez el kellett tűnniük a hivatalos hazai politika színpadjáról slotáknak, mečiaroknak, slobodníkoknak, húskáknak, móriczoknak, markuṧoknak, belousovováknak stb. Ehhez olyan nemzedékeknek kellett felnőniük Szlovákiában, akiket már hidegen hagy a nacionalista hőbörgés, akiket már egészen más foglalkoztat. Az új világ eljötte nem járt „áldozatok” nélkül!

 

Volt egyszer egy Malina Hedvig ügy, volt dunaszerdahelyi szurkolóverés, voltak a vegyes lakosságú településeken magyarellenes falfirkák, fenyegetések, tüntetések, surányi nagygyűlések, memorandumok stb. Ma már nincs nyíltszínű provokáció! Legalábbis a hivatalos politika nem sugallja.

 

Egyrészt az EU tagság miatt visszafogottabbak lettek a magyart megregulázni szándékozó gyeplők, másrészt létezhet egy nem hivatalos Fico-Orbán paktum a kölcsönös meg nem támadásról, harmadrészt minek is, amikor szlovák szempontból már minden lényeges magyarellenes törvényt elfogadtak a szlovák parlamentben: nyelvtörvényt, állampolgársági törvényt, beneṧi dekrétumok megerősítését, létrehozták Bugárék asszisztálásával a magyarok szempontjából hátrányos megyerendszert, és vígan folytatódik Dél-Szlovákia hátrányos gazdasági megkülönböztetése is.

 

Alojz Hlina közelmúldidézése

 

Csak a magyar iskolák elsorvasztási kísérlete volt sikertelen az alternatív oktatás bevezetésével. Polgári elégedetlenségbe torkolló erős ellenállásunk ezt megakadályozta, de amit nem ért el a hivatalos politika, megtesszük magunk is: a szlovák iskola erős alternatívává nőtte ki magát!

 

Ezért tűnik közelmúltidézésnek, negatív értelemben vett szlovák politikai nosztalgiázásnak Alojz Hlinának, a Kereszténydemokrata Mozgalom elnökének minapi megnyilvánulása, mivel gyakorlatilag felsorakozott Mečiar mellé, a homályosan értelmezhető lojalitást követelők táborába. Hlina ugyanis fittyet hányva a keresztényi és demokrata elvekre sunyi módon az MKP címére megjegyezte:

 

Nem vagyunk teljesen biztosak az ország iránti lojalitásukban, úgyhogy ezt felelősségteljesen ki kell értékelnünk.“

 

Érthető, hogy az MKP hivatalosan nem tartotta reagálásra méltónak a KDH elnökének zagyva kijelentését! Viszont Semjén Zsolt, a KDNP elnökeként esetleg tiltakozhatott volna a szlovákiai testvérpárt legfőbb véleményalkotójának felelőtlen kijelentése miatt, aminek más célja nem lehetett, mint a magyarellenességben keletkezett szlovák politikai űr feltöltése.

 

Száraz Dénes

 

Nyitókép: polusonline.blogspot.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!