A mostani kormányválság és annak körülményei három dologra hívják fel a figyelmet a felvidéki magyarság szempontjából.  Az első, hogy a „folytonosság és stabilitás” kormánya talán mégsem bír ki a négy évet, és jó eséllyel előrehozott választások lesznek. A második, hogy a triumvirátusban (Smer – SNS – Most-Híd koalíció) ezt már jó ideje valós lehetőségként kezelik, ezért a magyar és vegyes párt közeledésének erőltetése mögött nem csak Bugár zuhanórepülése áll. A harmadik pedig, hogy mint minden változás, ez is lehetőségeket rejt magában a választóknak és a magyar politikai képviseletnek egyaránt.

 

A kormánykoalíció létrejötte utáni első közvélemény-kutatások egyértelművé tették, hogy Bugár Béla és pártja nagy árat fizetett tavaly márciusi döntéséért. Népszerűsége folyamatosan csökken, amire a vegyespártnak is reagálnia kellett.

 

A megyei választások remek apropóval szolgáltak arra, hogy megszólítsák nagy riválisukat, vagy inkább ellenlábasukat, az MKP-t. Annak ellenére, hogy utóbbi etnikai alapon k politizál, míg ők polgári irányultságára hivatkozva számos, magyar kérdésben érzéketlenek maradtak (pl. kettős állampolgárság, Hedvig-ügy).

 

 hirdetes_300x300  

Veszélyben a parlamenti képviselet (?)

 

Az MKP békülékenynek szánt megyei együttműködési kezdeményezése azonnal zátonyra futott, miután a döntést a járási és megyei pártszervezetekhez delegálták. Menyhárt József pártelnök ugyanakkor azóta is kerüli a lövészárkok kiásását, igyekezve nem megkérdőjelezni a Most-Híd által elért „eredményeket”. Vagyis, a lehetőség fennáll, de a feltételek még nem adottak.

 

A két párt közti lehetséges gravitációs mezőt vegyespárti részről azonban nem csak a csökkenő-növekvő pártpreferenciák és a haldokló kormánykoalíció erősítette fel. Nem is csak a pártprogram megvalósításának kielégítetlen vágya. Sokkal inkább az a veszély – és ez számos Most-Hídhoz közeli médium írásából is kiolvasható–, hogy a magyar választók képviselet nélkül maradnak. És a magyar oligarchák is.

 

A Bugár Béla mögött álló magyar nagyvállalkozók, akik reményekkel telve nézték Fico, Danko, Bugár és Procházka pezsgős koccintását az első koalíciós szerződés aláírása után, most azzal néznek szembe, hogy elveszítik befolyásukat a törvényhozásban.

 

A Most-Híd elszigetelődik

 

A helyzet pedig nem túl rózsás. Az egykor 8 százalék körül teljesítő vegyespárt ma optimistán is csak 6,5 százalékon áll. A parlamentbe jutásra esélyes pártok mandátumainak elosztása pedig a felmérések szerint annyira szétszórt, hogy a ellenzéki és kormánypárti átfedés nélkül nincs esély a kormányalakításra. A triumvirátus 71 mandátumot kapna, az ellenzék 65-öt.

 

Csakhogy Bugárék döntésének más következménye is van a választók bizalmának elvesztésén kívül.

 

Folytatás kattintás után…

 

[stw]

 

Azzal, hogy lepaktáltak a Smerrel és az SNS-szel, ellenségükké tették a többi jobbközép pártot. Nehéz így kormányalakításról beszélni. Még ha az SaS (a legerősebb ellenzéki párt) vélhetően hajlana is arra, hogy együttműködjön egy előrehozott választások utáni kormányalakításban a Most-Híddal, az elmúlt másfél évben olyan kritikusan bírálta Bugárékat, hogy egy ilyen enyhülés szavazatvesztéssel járna számukra. A Most-Híd példáján pedig mindannyian megtanulták, hogy ha megteszik a „bugári lépést”, iszonyú veszteségeket könyvelhetnek el.

 

Szóval, a Most-Hídnak minimális esélye van helyzetbe kerülni egy új választások után. És ez – teljesen világos – aggodalommal tölti el oligarcháit.

 

Van, ami nem lehet alku tárgya

 

A megoldás az eddig háttérbe szorított és mellőzött MKP lehet, aki esetleg újra legitim párttá és szalonképessé teheti a Most-Hidat. Nyilván pozíciókat kínálnának fel a közös listán túl, lehetőleg olyan helyeken is, ahol azért tekintélyes pénzek áramolnak át – hiszen Bugárék ezt szokták meg.

 

Egy – rossz szóviccel élve – áthidalhatatlannak tűnő probléma mégiscsak útjában áll a vegyespárt MKP általi „szalonképesítésének”. Maga Bugár Béla. Lényegében arról van szó, hogy egy esetleges összeborulással a Most-Híd valamennyit visszanyerhet – hangsúlyozzuk: szlovák politikai körökben kivívott – becsületéből az MKP jóvoltából, de a magyar pártnak Bugár személye csak kárt okozhat. A kompromisszumok élharcosaként számon tartott Bugár kénytelen lenne megtanulni, hogy van, ami a felvidéki magyaroknál nem alku tárgya.

 

Azt se feledjük, hogy az MKP stabil 4 százalékon tartja magát jelenleg. Egy ilyen lépéssel valószínűleg ebből valamit veszítene. A Most-Híd 6 százalékának két ötöde magyar, vagyis ha levonjuk a vegyespárt szlovák szavazóit, egy közös listával még mindig 6 százalékon állnának. És akkor ott van körülbelül 5 százaléknyi magyar szavazat, akik a két párt rivalizálásának mélységei miatt nem mentek el szavazni, vagy szlovák pártnál kerestek megváltást. Ez már akár 8+ százalékpontot sejtethet.

 

Ezzel a matematikai levezetéssel nyilván a Most-Híd stratégái is tisztában vannak, így koránt sem meglepő Bugár Béla csalódottsága a megyei választásokon való együttműködés elmaradása miatt. A helyzet azonban az utóbbi napokban eszkalálódott, a történések felgyorsultak, és kell egy aduász, egy tartalékterv. Mert egy magyar oligarcha sem maradhat parlamenti képviselet nélkül.

 

Komjáthy Lóránt

Nyitókép: pluska.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!