Amikor ez a cikk íródott, még nem lehetett tudni a pénteki koalíciós kormányülés eredményét vagy eredménytelenségét. Csak sejteni lehet, hogy folytatni fogják együtt, mert más alternatívája nincs Szlovákiának, szerintük.

 

De mindenki érzi, hogy a kormányhajó léket kapott, a lassú süllyedés megindult. Egyelőre még a kapitányok kitartanak, de nyilvánvaló, hogy megrendült köztük a bizalom, nem lesz könnyű így a jövőben együttműködni!

 

Ki így, ki úgy viszonyul a „lékhez“

 

  hirdetes_300x300   

Megfigyelhető, hogy a legerősebb bika nem kapkod, nem rohangál össze-vissza a domboldalon. Nyugodtan megvárja, amíg feljönnek a dombtetőre a tehenek…A Smernek elég volt két dolgot tennie a válság idején: menesztette Plavčant, a SNS oktatási miniszterét, mert érezte, hogy a korrupciós botrányt nem lehet elsumákolni egy korrupciónak hadat üzenő kormánynak. Inkább Plavčan mondjon le, mint a kormányfő! Ezzel megmutatta a legerősebb kormánypárt a kemény- intézkedős arcát.

 

A kompromisszumkészségét pedig azzal mutatta ki, hogy nem akart minden áron – a SNS minisztereinek távollétében – kormányülést tartani. Ezzel saját részéről profi módon kezelte a válságot. Közben gondolkodási időt kért a vezér betegségére hivatkozva. A másik két epizódszereplő viszont rendkívül amatőr módon viszonyul a történésekhez: a pártelnökök és alelnökök, frakcióvezetők össze-vissza nyilatkoznak, ha kell, ha nem. Az egyik ráadásul elmegy a nagy válságban népet irritáló módon dubajozni, a másik konspirál lépten-nyomon.

 

Ezzel maguk alatt vágják el a fát! Nyavalyognak, siránkoznak agyba-főbe, sokszor már egymásra mutogatva. A három most-hidas miniszter például már arra vetemedett a panaszáradatban, hogy így nem lehet dolgozni, mert nincs nyugi a kormányban. Ki tehet róla? Mi köze a válsághoz vagy a minisztériumok zavartalan munkájához a népnek? Vagy cserbenhagyva a kapitányt már menekülnek a süllyedő hajóról a „hűséges” matrózok?

 

“A kialakult helyzetben nem tudjuk teljesíteni a kormányprogram prioritásait és ezek után kérdéses, van-e így értelme folytatni” – írják az állásfoglalásukban

 

Az öreg bika nem kapkod

 

Nemhogy csöndben annak örülnének, hogy majd a válságra hivatkozhatnak, ha nem teljesül valami a kormányprogramból, lesz alibijük. De így, előre bejelentve? Bár az is lehetséges, hogy már régen nem arról van szó, hogyan kell összetartani a koalíciót, hanem sokkal inkább arról, hogy a közeljövőre gondolnak és bűnbakot keresnek. Hogyan kilépni legkevésbé sárosan ebből a tákolmányból? Mert ami egyszer berezonált, az hamarosan összedől, mint a híd.

 

Fico, az öreg bika nem kapkod, a másik kettő érezhetően igen. Meg is mutatkozik ez a kormánypártok preferenciáin. A Smer stabilan tartja magát, a másik kettő zuhanórepülésben. Megbosszulja magát a nyilatkozatháború!

 

Száraz Dénes
borító: cas.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!