A Most-Híd magyar-szlovák vegyespárt kormányfrigyre lépése a közelmúltban még köztudottan magyarellenes Szlovák Nemzeti Párttal és a magyarok számára hátrányos nyelvtörvényt valamint állampolgársági törvényt alkotó Smer-rel komoly felháborodást váltott ki a párt szimpatizánsai között.

 

Az általános vélemény máig is tartja magát, hogy csupán a húsosfazék közelsége miatt álltak be vízhordónak a harmadik Fico-kormányba Bugárék. A racionálisabban gondolkodók viszont elismerik, hogy minden politikai párt arra törekszik a parlamenti választásokon, hogy  megszerezze a hatalmat vagy a hatalom részesévé váljon. Erre pedig a Most-Hídnak lehetősége nyílott a parlamenti választásokat követő kormányalakítási tárgyalásokon. Élt is vele, szíve joga, bár sokak szerint rövidlátóan inkább az előttük álló négy év kecsegtető lehetőségeit látták, mintsem a párt jövőjét. Bugár Béla pártelnök szempontjából ez érthető is, ideje leáldozóban, az ő hosszú politikai karrierjében ez a mostani kormánytagság csak egy bónusz, hosszútávon már nem gondolkodik, a hurok nem az ő nyakára, sokkal inkább pártja nyakára tekeredik.

 

A Most-Híd mentségére szolgáljon, hogy nem úgy indult a parlamenti választásokon, hogy kormányt alkosson a mostani két partnerével. Így hozta a kifürkészhetetlen sors!

 

 hirdetes_810x300  

A megyei választások előtt viszont már egész más a helyzet, mint a parlamenti előtt volt!

 

Nyitra megyében a Smer, a SNS és a Most-Híd előre megegyezett abban, hogy közös koalícióban indulnak a képviselőhelyekért és közös jelöltjük lesz a HZDS-t is kiszolgáló 67 éves Milan Belica, aki a megyék megalakulása óta tölti be már a megyeelnöki tisztséget! Nem ködösítenek tehát, egyáltalán nem félnek a nemzetiek attól, hogy a Most-Híd magyarjai miatt elveszítik a mélyérzelmű szlovákok szavazatait, a vegyespártban pedig attól, hogy a magyar szavazókat megbotránkoztatja az önként vállalt koalíció a SNS-vel és Smer-rel! Még akkor is, ha a magyar miniszterelnök szót tud érteni bizonyos témákban Ficoval. Még akkor is, ha Danko vezette nemzeti párt szalonképesebbnek tűnhet, mint a Slota-féle, mert a magyarországi Jobbikhoz hasonlóan igyekszik hangnemet finomítva néppártosodni, de zsigereiben, személyi állományában ugyanúgy benne van a magyargyűlölet, mint a Jobbikban az antiszemitizmus.

 

A SNS vezérkara pár évvel ezelőtt: középen Slota elnök, a széleken a két alelnök, Danko és Rafaj. Kép: Čas.sk

 

„A kisebbségek nem léphetnek túl egy bizonyos határt.” – jelentette ki egykoron Andrej Danko még alelnökként. Öt évvel ezelőtt pedig még azzal kampányoltak Dankoék, hogy Szlovákiában csak szlovákul szabad beszélni.

 

Kép: sme.sk

 

Ma meg így érez Danko:

 

 „Úgy érzem, a jelenlegi koalíció közelebb viszi minket egymáshoz – a SNS-t a magyar politikusokhoz.” 

 

Most melyik Danko igazi arca? Amit most mutat a felvidéki magyaroknak, vagy a Slota alatti gyűlölködős? Mind a kettő benne van a Nyitra megyei Smer-SNS-Most-Híd-as választási koalícióban!

 

Reméljük, hogy a  Most-Hidas felvidéki magyar szavazók nem fognak csupán attól meghatódni, ha az őket korábban évtizedeken át arcátlanul becsmérlő párt elnöke nagy hirtelen emberibb hangnemet üt meg a felvidéki magyarokkal és barátjának tekinti azt a Bugár Bélát, akinek meg már minden mindegy!

 

Száraz Dénes
borítókép: hnonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!