A szlovák parlament elnöke, Andrej Danko szentpétervári látogatása során találkozott a város kormányzójával Georgij Poltavcsenkoval. Ezt követően sajtótájékoztatón két fontos bejelentést tett, ami „gyökeresen” megváltoztathatja a szlovákiai közoktatást.

 

Az egyik az orosz nyelv bevezetésére vonatkozik, bár hozzátette, hogy nem olyan kötelező módon, mint ahogy ezt oktatták 1989 előtt, de mégis szükséges nagyobb óraszámban oktatni az oroszt a szlovákiai iskolákban. Felmerülhet a jogos kérdés az érintettek részéről, hogy minek a rovására? Anyanyelvi órák?

 

Szerinte a legideálisabb „Az orosz nyelv kombinációja lenne angollal vagy némettel, ami csak segítséget jelentene tanulóinknak és diákjainknak.“

 

 hirdetes_300x300  

Valószínűleg az érvényesülés „segítésére” gondolt Danko, merthogy a hatalmas Oroszország a hatalmas orosz piac korlátlan lehetőségekkel kecsegtet. Hozzátette, hogy az orosznyelvet oktatók hiányát az egykori oroszszakosok reaktiválásával kell megoldani. Elég tehát visszacsalni azokat a katedrára, akik kénytelenek voltak akrobációt váltani 1989-et követően. Nem lesz könnyű! Harminc év eltelte után legtöbbjük megkeseredve nyugdíjba vonult, illetve gyakorlat hiányában már saját maga is bukná az azbukát!

 

Danko szerint érdekünk fűződik az orosz nyelv oktatásának megerősítéséhez az iskoláinkban, mivel:

 

„Nem szabad lekésnünk az együttműködés vonatát, az orosz nyelv ismerete ebben segítségünkre lehet.“ – mondta a találkozón a szlovák parlament elnöke.

 

Lehet, hogy Danko csak vendéglátójának igyekezett behízelegni a bejelentéssel, és semmilyen utóélete se lesz az egésznek, de azért nem árt az iskolákban leporolni a tankönyvraktárak legeldugottabb sarkaiban az orosz nyelvkönyveket! Rosszabb lett volna viszont, ha Vietnamba látogat Danko….

 

A másik komoly bejelentése már szinte huszárlépésnek számít a szlovákiai közoktatásban

 

Danko a szentpétervári kormányzónak beszélt sakk iránti szenvedélyéről is, ami kedvenc sportja, és szerinte erősen el kellene gondolkodni a tantárgy formájában való bevezetésén is a szlovákiai iskolákba, mivel a sakk fejleszti a logikai gondolkodást és gentlemani magatartásra ösztönöz. A kérdés csupán újra az, hogy minek a rovására? Testnevelés?

 

Látni tehát, hogy a kormányban az oktatási tárca a Szlovák Nemzeti Párté, és nagyon komolyan gondolja az oktatási reformot: Danko sakkozni kezdett az orosz nyelvvel!

 

Száraz Dénes

Nyitókép: aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!