Új buszmegállót kapott Ipolyság városrésze Tesmag. A majd’ 500 lelket számláló kistelepülés végre egy olyan várakozóhellyel bővült, aminek látványától a naponta áthaladó 3-4 buszjárat sofőrjei nem lépnek ijedtükben a gázpedálra.

 

A minap megpillantva mégis hiányérzetem támadt, ahogy közelebbről szemügyre vettem. Szépen kidolgozott, impozáns kis épület a célját kiválóan kiszolgáló építmény. 2017-ben az Európai Únió tagállamaként még mindig ott tartunk, hogy a polgármesteri hivatal figyelembe se veszi és mellőzi az itt élő őshonos kisebbség nyelvi jogait. Egy olyan városban ahol a magyarok részaránya 58 százalék körül mozog.

 

Kikerült ugyanis egy információs tábla, amely csak egy nyelven hirdeti ki az úr a házban. Szomorú, hogy még mindig ott tartunk, ezért külön szólni kell, esetleg beadvánnyal fordulni az illetékesekhez, hogy tessék már tiszteletben tartani az itt élő magyar nemzetiségű polgártársak alapvető igényeit a nyelvhasználat terén. Kérdem én, hogy az miért nem magától értetődő, ha valami elkészül ebben a városban ahová szövegezés is kerül, hogy alapból kétnyelvűen van az információ feltüntetve? Miért kell örökkön odáig fajulni a dolgoknak, hogy ezen hiányosságokat szóvá téve, esetleg a közösségi médián megosztva a diskurzus odáig jut, hogy még az észrevételező van kérdőre vonva?  

 

 hirdetes_300x300  
Egynyelvű információs tábla, fotó: Dian Csaba

 

Soha semmilyen körülmények között nem fogok szemet hunyni az ilyen joghiányosság felett, mert az, ami az egyiknek alanyi jogon jár, ugyanúgy megilleti a másikat is. Szeretnék egy olyan társadalomban élni ahol a tolerancia nem filmekben látott idegen, megfoghatatlan valami, hanem a mindennapjainkat átszövő, az élet minden területére kiható hétköznapi dolog.

 

Itt is hiányzik a magyar felirat, fotó: Dian Csaba

 

Sajnos szűk környezetemben találhatóak még hasonló példák. Ipolyságtól alig 10 kilométerre fekvő Palást községe is hasonló gondokkal küzd. A majd három évvel ezelőtt több tízezer euróból felújított, magyarok által alapított tűzoltóság szintén nem kapott kétnyelvű táblát. Valószínű erre már nem jutott 20 euró a költségvetésből. A képviselők és a helyi lakosság többszöri kérésére sem.

 

A dolog érdekessége, hogy a falut irányító polgármesterasszony magyar nemzetiségű, a Most-Híd színeiben indult. Ennek tükrében kissé már érthető, miért is nem fontos nyelvünk megjelenítése. A történet pikantériája még az, hogy a falusi önkormányzat Smeres képviselői sem találnak semmi kivetnivalót a magyar tábla kihelyezésében ám ez még a mai napig nem történt meg.

 

Palásti tűzoltóság, fotó: Dian Csaba

 

A Szlovák köztársaság által ratifikált nemzetközi egyezményekkel és szerződésekkel összhangban álló nemzeti kisebbségek használatáról szóló törvény egyik bekezdésében kimondja.

 

„Minden feliratot és a nyilvánosság tájékoztatására szánt hirdetményt autóbusz-állomásokon, vasútállomásokon, sportlétesítményekben stb., fel lehet tüntetni a kisebbség nyelvén is.”  

 

Ez egy törvénytárban lefektetett ajánlás, lehetőség amellyel úgy néz ki városom vezetése nem akar élni. Egy szerencsésebb történelmi fejlődésű nyugat-európai országban az ilyen esetek szinte meg sem történhetnek. Sőt, ott a pozitív diszkrimináció demokratikus vívmányaival élnek.

 

Svájc franciák lakta részén a francia nyelv az első és aztán követi a német. Nincs ez máshogy dél-Tirolban sem ahol a német nyelv domináns az olasszal szemben. Nem vagyok egy romantikus idealista, tisztában vagyok azzal, hogy ez a fiatal állam még mindig küzd Trianon démonaival. Sokunk számára már az is elégtételt jelent, ha nyelvünk regionális szinten egyenrangúvá válik a szlovák nyelv mellett.

 

Ez folyamat viszont hosszú időt vesz még igénybe és sajnos előre borítékolható, hogy sok cikknek, észrevételnek, panasznak kell még megszületnie ahhoz, hogy a magyar nyelv Dél-Szlovákia szerte elfoglalja a megfelelő helyét.

 

Dian Csaba

Nyitókép: Dian Csaba 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!