A megyei választásokon való magasabb részvétel mellett a Smer és vele együtt az egész kormánykoalíció bukása, a jobboldal soha nem tapasztalt látványos felülkerekedése, a függetlenek váratlan előretörése a pártpolitizálásból kiábrándult választóknak köszönhetően, az MKP által elpáholt Most- Híd mind arra a következtetésre juttathatja a kormánykoalíció két kisebbik pártját, hogy gyorsan meneküljön a süllyedő hajóról, és hagyja magára Fico kapitányt matrózaival.

 

Tennék ezt gyorsan és szívesen, lesve a kellő pillanatot, hogy a jövőre esedékes helyhatósági választások előtt már megszabaduljanak a lejtmenetre kapcsoló kormánykoalíció terhétől, és tiszta lappal indulhassanak a következő (esetleg előrehozott) parlamenti választásokon is.

 

A menekülés útvonala a Szlovák Nemzeti Párt számára tűnik egyenesebbnek és járhatóbbnak, mert Dankoék a közelmúltban a koalíciós szerződés felrúgásával már tettek kísérletet a kiugrásra. Ők nyugodtan mondhatják, hogy nem a megyei választások kudarca készteti őket a kilépésre, hogy ők már jóval a megyei választások előtt kezdeményezték ezt, csak nem hagyták őket kibontakozni.

 

 hirdetes_810x300  

Sokkal nehezebb helyzetben van a Most-Híd, mert nincs hova menekülnie! Ez már feltűnt a kormányválság idején is, amikor Bugárék elkötelezetten védték a kormánymundért, és igyekezték betölteni a közvetítő szerepet a Smer és a SNS között a koalíció megmaradása érdekében. Sőt, Nyitra megyében a Smer-SNS-Most-Híd koalíciós friggyel még rá is erősítettek, miközben tovább gyengítették saját állásaikat a választók előtt. A Smer melletti kitartás, hűség további presztízsveszteséggel „kecsegtet”!

 

Bugárról közismert, hogy a politikában nem egy hűséges típus, viszont a jobboldal okult a 2016-os parlamenti választásokat követő történésekből, és esze ágában sincs visszafogadni a Smerrel becstelenül lepaktált vegyespártot! Teljesen megbízhatatlanná váltak Sulíkék szemében Bugárék!

 

Akkor hova, merre, milyen irányba?

 

Visszahízelegni magukat az MKP-hoz a magyar összetartozás címszava alatt? Lehetséges forgatókönyv, van rá magyar választói igény is annak ellenére, hogy a vegyespárt negatív kampánya a megyei választásokon sokat rontott ennek esélyén. Tudatosítaniuk kell Bugáréknak azt is, hogy a tárgyalási pozíció már sokkal hátrányosabb számukra, mint a megyei választások előtt volt. Felülről való diktálással, hogy az MKP kit és mikor indítson, már semmire se mennének, csak behúzott farokkal, visszavett arccal somfordálhatnak a tárgyalóasztalok irányába.

 

Jól gondolta Bugár, hogy a megyei választások előtt kell megkörnyékezni Menyhártot, és jól tette Menyhárt, hogy akkor ellenállt a szirén éneknek. Most minden képlékeny, és akár jó irányba is haladhat, mert az már nem lehet a cél, hogy a másikat legyőzzem, megalázzam, földbe tapossam!

 

Viszont szólni kell a kormánykoalíció legerősebb tagjáról, a Smerről is, akinek az előrehozott parlamenti választások jelen pillanatban, népszerűségük rohamos csökkenése idején egyáltalán nem kedvezne! Várható, hogy igyekezni fognak előbb ezerfajta látványos szociális helyzetjavító intézkedéssel visszanyerni a választók bizalmát!

 

Csak az a kérdés, hogy a Most-Hídon ez mennyit fog segíteni?

 

Száraz Dénes

Nyitókép: sme.sk/Jozef Jaubčo

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!