Budapesten talán a Nyugati pályaudvarnál okozhat legnagyobb fennakadást a közlekedésben a M3-as metró halaszthatatlan felújítása. Ezen a forgalmas helyen a minap egy riporter megkérdezett egy kb. hetvenes nénikét az átépítéssel kapcsolatban:

 

„Várja már nagyon, hogy a felújított hármas metróval lehessen közlekedni?”

 

A válasz:

 

Igen, várom, de sajnos azt már nem mi, hanem a migránsok fogják használni…”

 

Az elhangzott riport kapcsán indokoltan merülhet fel a kérdés a menekültek befogadásának elutasítása, a nemzeti határok védelmével és a kérdéskört érintő nemzeti konzultációval kapcsolatban: vajon meddig lehet, vagy meddig szabad elmenni egy olyan, nemzetvédelmi szempontból fontos kérdés körüli kampányban, mint a határkerítések lebontása és a kötelező menekültkvóta elutasítása?

 hirdetes_810x300  

 

Borítékolható válaszok

 

Az elutasító válaszok nagyarányú többsége nem csak Magyarországon, hanem egész Közép- és Kelet-Európában is élőre borítékolható. Viszont a témával kapcsolatban meghirdetett nemzeti konzultáció erős kampánya (amit részben a tavaszi országgyűlési választás is befolyásol) miatt könnyen át lehet esni a ló túloldalára. A vízcsapból is folyó konzultációs kérdések olyan hatást válthatnak ki, amilyet saját maguk se akartak a konzultáció elindítói.

 

Így az ezt övező erős propaganda könnyen kontraproduktívvá válhat, a megkérdezett emberek kételkedni kezdhetnek a probléma mértékének reális megítélésében.

 

A migránsok elutasításának agresszív tálalásával fennállhat annak a veszélye is, hogy az országban nem kívánt módon felerősödik az idegengyűlölet. A budapesti tömegközlekedés gyakori használójaként azt tapasztalom, hogy velem együtt sokan tekintenek fürkészve a metrószerelvénybe szálló szakálas, kissé sötétebb bőrű, hátizsákos emberekre. Miközben a szerelvény reklámfelületéről ott mosolyog ránk Soros György képe, és vele együtt a figyelmeztetés se marad el: ne engedjük, hogy ő nevessen a végén!

 

Minden országnak megvan a saját „Sorosa”

 

Pár mazochista balliberális politikuson és választón kívül senki se akarja igazán, hogy Magyarországon Soros nevessen a végén, és kitáruljanak a kerítéskapuk a migránsáradat előtt, mint ahogy ezt az országban 2015-ben egyszer már átélték! Az is egész biztos, hogy a legtöbb európai országnak megvan a saját „Sorosa”, akik amerikai érdekek szolgálatában tevékenykednek az öreg kontinensen az európai nemzetállamok felhígításán az Egyesült Államok mintájára. Sorosék ehhez keresik gőzerővel a partnereket, és az EU vezetőiben rájuk is találtak.

 

A veszélyes játszma ellen viszont a tömeghisztéria kétes eredményekkel kecsegtető fegyver, ami visszafele is elsülhet. Akár a kormány gyengeségének üzenetét is kiválthatja az emberek szemében olyan értelemben, hogy ebben a kérdésben nem képes önállóan cselekedni, és a nemzeti konzultációval az állampolgárok mögé bújva egyfajta önigazolást és védelmet keres.

 

A nyugatis nénike pedig csak ott álldogál, várja a pályaudvar előtt a metrópótló, buszpótló villamost, miközben az jár az eszében, hogy az újjáépített M3-ason már csak a migránsok fognak utazni, esetleg az óriásplakátról rávigyorgó Soros György.

 

És nem a Keletinél vagyunk (arra az M2, M4-es jár) hanem a Nugatinál….

 

Száraz Dénes

Nyitókép: A szerző felvétele

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!