A szellős szlovákiai politikai kultúra legújabb megnyilvánulása, hogy Robert Fico miniszterelnök a parlamenti képviselők bérének befagyasztásáról szól szavazást a kormánnyal szembeni bizalmatlansági indítvánnyal akarja összekötni.

 

Mivel első nekifutásra nem fogadtak szót a képviselők, nem volt az ínyükre, hogy nem kaphatnak január elsejétől nagyobb zsozsót. A koalíciós pártelnökök és frakcióvezetők hibázhattak egy nagyot, szabad kezet adtak a képviselőknek, és ugye, egyikük se ellensége a saját pénztárcájának, talán Ficonál is jobban kedvelik, ezért az indítvány megbukott. Nos, messzemenő politikai következtetést ebből a történésből nem szabad levonni, rosszul előkészített szavazásról lehet csupán szó.

 

Nem egy szokványos dolog 

 

 hirdetes_300x300  

Bizalmatlansági indítvánnyal összekötni a képviselői bérek emelését vagy befagyasztását nem egy szokványos dolog, inkább kicsinyes erőfitogtatás vagy zsarolás. Bizalmatlansági szavazást kérni sokkal fontosabb politikai kérdésekben szoktak benyújtani a parlamentbe. Nálunk is volt már rá példa, amikor 2011 októberében Iveta Radičová kormányfő a görög euróövezeti mentőcsomag megszavazását összekötötte a kormánnyal szembeni bizalmatlansági szavazással, és megbukott.

 

Fico előrelátóan és magabiztosan gondolkodott a bizalmatlansági kezdeményezéssel.. A kormánypárti parlamenti képviselőket akarja csupán ezzel megregulázni, nagyobb fegyelemre, figyelemre kényszeríteni.

 

Mert mi történhet?

 

Ha megszavazzák a képviselők a bérek befagyasztását, marad a jelenlegi „szegényes alamizsna-bérük”, de legalább marad valami. Elmarad az ezereurós béremelés!

 

Ha nem szavazzák meg a képviselők a bérfagyasztási indítványt, azzal egyúttal bizalmatlanságot is szavaznak a szlovák kormánynak. Valószínűséggel előrehozott parlamenti választások lennének az országban, a jelenlegi képviselők elveszítik mandátumokat, bizonytalanná válik jövőjük, hiszen közel sem biztos, hogy a jelenlegi kormánypártok a renitens képviselőket újraindítja a választásokon, ha mégis, bizonytalan a bejutásuk, kormányon maradásuk.

 

Vagyis nyugodjunk le, szépen meg fogják szavazni a parlamenti képviselői bérek befagyasztását!

 

Hacsak maga Fico nem akarja, hogy ne szavazzák meg, és előrehozott választások legyenek Szlovákiában.. Kicsi a valószínűsége ennek a kormánypártok jelenlegi pártpreferenciáinak és a megyei választások eredményeinek tükrében! Ahhoz fel kell előbb a Smert legalább 30 százalékra tornázni! Bár az is lehet, hogy érzi, erre képtelen, és a lejtőn nem akarnak tovább lefele gurulni!

 

Száraz Dénes
fotó: Aktuality.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!