Az AKO legutóbbi felmérése szerint a Most-Híd elnöke Szlovákia második legmegbízhatóbb politikusa. Az emberek kétharmada szerint Andrej Kiska köztársasági elnök a leginkább megbízható, őt Bugár Béla 47% százalékkal követi.

 

Bugár magas népszerűségi mutatói azt sugallják, hogy még közel sem rendeződött az országban a szlovák – magyar viszony úgy, ahogy ezt Fico és Orbán gondolja Szlovákia és Magyarország viszonylatában. Az agyonhallgatott dolgok nem biztos, hogy megoldást jelentenek!

 

Ha csak a magyar nemzetiségű szlovák állampolgárokat kérdeznék meg, hogy ki a legmegbízhatóbb politikus az országban, kétlem, hogy ugyanez a Bugár vezetné a népszerűségi listát, talán még dobogós helyen sem végezne. Ebből pedig az következik, hogy a vegyespárt elnökét a megkérdezett szlovák szavazók tolják előre a listán, mert tudják, hogy személye jól megosztja a magyarokat.

 

 hirdetes_300x300  
Danko szerint Bugár „Jellemes és tiszteletreméltó” ember, aki „szereti a magyarjait”. Fotó: Denník N – Tomáš Benedikovič

 

Oszd meg, és uralkodj

 

Egy összetartó, egységes magyar nemzetrésznél, amilyen talán már soha nem lesz Felvidéken, sokkal jobban megfelel a többségnek a megosztott felvidéki magyarság. Valószínű, hogy a vegyespártot is ez a politikai szándék hívta életre, ez lehetett létrejöttjének mozgatórugója szlovák részről.

 

A megalapítást követő folyamat talán még a kezdeményezőket is meglephette, nem gondolhatták, hogy ennyi követője lesz magyar részről is egy megosztónak. Az etnikai pártot a parlamentből kiszorító vegyespárt ezért kezdetben elnyerhette rokonszenvét mind a szlovák baloldalnak, mind a jobboldalnak, amely viszont a Smerrel történt lepaktálást követően most már kiábrándult belőle.

 

Nem volt véletlen, hogy a Bugár vezette Most-Híd egyszer már tagja volt egy jobboldali Radičová kormánynak, jelenleg pedig a baloldali Fico kormánynak. Bugár egy arcnélküli, kaméleon politikus, oda megy, ahova hívják, lehetőleg minél közelebb legyen a hatalomhoz. Ment volna ő már MKP elnökként 2006-ban is nagy kedvvel és elszántsággal az első Fico kormányba, de az utolsó pillanatban Fico és Mečiar mégis Slotáékat választotta.

 

Fico fegyelmez

 

De jó, hogy ez így történt, mert az MKP-ról soha senki se mosta le volna a Fico bratyizást, így meg a Dzurinda kormányokban való részvétel mégiscsak jobboldaliságot jelent. A mindenkori szlovák politikai partnerek számára sokkal elfogathatóbb egy langyos, simulékony, karaktermentes kisebbségi politikus, mint egy elvhű, ellentmondást nem tűrő, nemzetrésze érdekei mellett bátran kiálló felvidéki magyar.

 

Ember a jellemtelenségben

 

Bugár arcnélkülisége mellett ráadásul még elég népszerű is az országban populista politikai hajlama miatt. Ilyen semmitmondó, de jól mutató magyar politikust nem csak a szlovák politikai élet képviselői, hanem a szlovák szavazók is elfogadnak, mivel személye ártalmatlan a felsőbbrendű  szlovák érdekek érvényesülésében, mindenki tudja, hogy Bugár soha nem lesz  a magyar érdekek  hangos harcosa. Esetleg népszerű lehet még a magához terelt és holdudvarát képező magyarjainál is.

 

A szláv gondolkodásban ott gyökeredzik erősen a nyájszellem, az erőskezű, kemény politikai vezető igénye, mint amilyen Meciar volt, vagy amilyen most Fico. Ennek az igénylésnek viszont némileg ellentmond Bugár puhánysága és simulékonysága. De az erős többség és gyenge kisebbség képbe viszont teljesen jól beleillik, a többség jól érzékeli és értékeli is a vegyespárt elnökének kiváló alkalmazkodó készségét, megfelel neki a köpönyegforgató, elvtelen, behúzott farkú politizálás.

 

Ezért lehet, hogy Bugár elsősorban szlovákjainak  köszönhetően az ország második legnépszerűbb politikusa!

Száraz Dénes

Nyitókép: Sme.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!