A szlovák és szlovákiai magyar érdekek közti szakadék mélységeit tárja fel előttünk az SNS-es oktatási miniszter minapi döntése. Egyetlen nap alatt felszámolta az Oktatáspolitikai Intézetet és keményen visszavágta a most-hidas államtitkár hatáskörét. Ezzel kizárólagos döntési jogot szerzett az alap- és középiskolák felett.

 

Nehéz nem arra gondolni, hogy ez az iskolarendszer racionalizációjának (értsd, az iskolahálózat leépítésének) előszobája, mégpedig azzal a szándékkal, hogy a megvalósításba ne szólhasson bele se egy valamennyire magyarnak tartott párt, se a szakma (Oktatáspolitikai Intézet). Főleg, hogy csak napok teltek el az iskolák államosítási szándékának bejelentésétől.

 

Bugárék észre sem vették, hogy kihúzták alóluk a talajt. Olyan kétségbeesetten próbálták megmagyarázni a szlovák nemzetiekkel és szocdemekkel kötött érdekszövetséget, hogy nem ismerték fel az átívelhetetlen problémát: hogy a mai, sok tekintetben válságos időszakban nem nagyobb, hanem kisebb az átfedés a szlovák és magyar érdekek között.

 

 hirdetes_400x285  

Otromba hibát vétett a Most-Híd, amikor a kormányba lépés után az MKP-tól akart szavazatokat szerezni, illetve a szlovákoknak polgári, a magyaroknak kisebbségi pártként árulta önmagát.

 

Mert nem ez volt a vegyespárt fő problémája, hanem az, hogy egy szocdem vezetésű, korrupt kormányzatot bíráló pártból vált annak kiszolgálójává. Úgy vélem, még ha sikerült is volna valós, áttörő eredményeket elérnie, a vegyespárttól akkor is elfordultak volna a választók. Leginkább azért, mert egy közel tíz évig épített politikai krédót dobtak el a nyerészkedés lehetőségéért. Ezt pedig a választóik nem díjazták.

 

Most pedig, Bugár saját koalíciós partnerei fosztják meg őt attól, hogy a magyar választók kedvére tegyen. Ha pártjának ezt jelenti a „jól megy nekünk ebben a koalícióban” kifejezés, akkor vagy maguknak hazudnak, vagy nekünk, választóknak.

 

Komjáthy Lóránt

Nyitókép: cas.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!