Igazi kincseket találtam, amikor megnyitottam a legnépszerűbb közösségi portált.

 

A vegyes párt hivatalos profilján feltűnt egy poszt arról, hogy ülésezett a párt nemzetpolitikai kabinetje. Azt hiszem, bennem lehet a hiba, hogy itt máris elakadtam. Nemzetpolitika… Márhogy melyik nemzeté? A szlovák nemzetpolitikával foglalkozna a szlovmagy párt? Márhogy a magyar része is a kevert pártnak? Vagy a magyar nemzetpolitikával? Márhogy a szlovák része is a kevert pártnak? Hogy van ez?

 

Vagy van egy szlovák nemzetpolitikával foglalkozó kabinet, amiben csak a szlovák és egy magyar nemzetpolitikával foglalkozó kabinet, amiben csak a magyar párttagok dolgoznak? Egyazon párton belül? Vagy mégiscsak szlovák polgártársaink foglalkoznak a mi nemzetpolitikánkkal? Annak még soha nem lett jó vége, de hagyom magam meglepni. Mindenesetre Monty Python rajongóként máris vizionálnék egy csodálatos jelenetet kedvenc angoljaimmal, mert egy ilyen művészi abszurdumot az én ízlésem szerint csak John Cleese és társai tudnak igazán kifejezően megragadni. De ha csak ennyit vettem volna észre, nem is született volna meg ez az iromány.

 

 hirdetes_400x285  

Senki sem számít a spanyol inkvizícióra, kiáltja Michael Palin a legendás Monty Python jelenetben. Hát én sem számítottam arra, amit az említett poszt alatt találtam. Nagyon kevés marketinget tanultam, de egy dolgot sikerült megjegyeznem. Minden a kommunikációval kezdődik. Az dönti el, hogy az ügyfélben szimpátiát, érdeklődést, vagy esetleg negatív érzéseket keltünk. A narancsos párt Facebook adminisztrátora nálam is kevesebbet találkozhatott a marketing csodás tudományával, ugyanis újonnan szokássá vált, hogy a posztok alatti kommentárokra valaki a párt nevében válaszokat is ír. Egy párt részéről Facebook hozzászólásokra válaszolni magában egy kisebb faux-pas, de még ezen is túllendültem volna.

 

A stílus maga az ember, ez esetben a párt. Ahogy megtudtam, a Most-Híd stílusa mostanában az, hogy gúnyosan, lekezelően, elutasítóan válaszol a Facebook hozzászólásokra, sőt, mémeket használ reakcióként, ami már bőven az alpári stílus felső határait nyaldossa egy komoly, mainstream, sőt, kormánypárt részéről.

 

 

Valóban kiváló üzenet a potenciális választók felé, ha gúnyolódunk rajtuk, hülyének nézzük őket, nevetségessé próbáljuk őket tenni. Gondolom, azzal mentegetőzne a párt, hogy a hozzászólások is hasonlóan agresszívek, de míg felhasználók hozzászólásai az adott felhasználót, a párt reakciói a pártot minősítik. Méghozzá az egész közösség szemében, ugyanis a megütött hangnem egyetlen jó ízlésű emberszámára sem lehet elfogadható.

 

 

A Most-Híd talán belátta, hogy már valóban alulról figyeli az 5%-ot és „akkor már szórakozzunk egyet” felkiáltással trollkodik egy jót a búcsú előtt. Semmilyen más értelmes magyarázatot nem látok arra, hogy egy ilyen kaliberű párt így kommunikáljon a potenciális választókkal, vagy bárkivel. Akárhogy is legyen, ha már ez az új norma, én is egy mémmel adnék tanácsot a Most-Híd kommunikációs szakembereinek.

 

Mészáros Hollósy András

Nyitókép: youtube

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!