Szlovákia egy maffiaállam, állítja a politikai támadások alatt álló Andrej Kiska államfő. Elfeledkezve arról, hogy amit maffiaállamnak nevez, annak ő az elnöke. Akit közvetlen választáson maguk a maffiaállam polgárai választottak meg.

 

Az államfő egy adócsaló, aki összeokádva adta vissza az elnöki különgépet és kampányköltségei is tisztázatlanok – reagált a maffia egyik fejének tartott Robert Kaliňák (Smer) belügyminiszter.

 

Kiska célkeresztben

 

 hirdetes_300x300  

Mi ez az egész? Kérdezhetné az olvasó. Semmi más, mint az elnökválasztás előtti könyörtelen politikai harc egyik fejezete. Melynek célja, hogy elvegye Andrej Kiska államfő kedvét az újraindulástól. Ha pedig mégis úgy dönt, másodszor is jelölteti magát, úgy bemocskolni addigra, hogy eltűnjön a Smeresek és a közte levő morális, erkölcsi különbség (már ha volt ilyen egyáltalán.)

 

2019-ben újra államfőt választunk, de már most egymásnak estek a felek. A háború egyik fő kérdése, hogy hová álljanak a szlovákiai magyarok. Ítéljük el az ellene folytatott mocskos hadjáratot? Vállaljunk szolidaritást az államfővel? Esetleg maradjunk csendben, vagy valami más?

 

Kiska számára a magyarok nem is léteznek

 

Andrej Kiska magyarokhoz való viszonyulása nulla. Nem tesz be nekünk, de nem is segít. Olyanok vagyunk számára, mintha nem is léteznénk. Pedig a felvidéki magyarság nélkül meg sem választották volna.

 

Legfőbb, magyarul is tudó „tanácsadója” egy somorjai csodabogár, aki arról is ismert, hogy az Esterházy János szobrát vécépapírral meggyalázó „művésznek” szervez kiállítást zsinagógájában (erről bővebben itt, itt, itt, és itt írtunk). És ezzel a „művésszel” maga Kiska is parolázik.

 

Ez nem a magyarok harca 

 

A helyzet az, hogy ez a harc nem a mi harcunk. Amíg a szlovák alkotmány államalkotó nemzetként sem ismeri el az itt élő fél milliós magyarságot, addig ez a közösség akkor teszi a legjobban, ha kimarad ebből az adok kapokból, és első körben inkább a saját államfőjelölt keresésére összpontosít.

 

És ebben is csak saját magunkra számíthatunk. A vegyespárt mint tudjuk, akkor is szlovák jelöltet támogatott, amikor Bárdos Gyula személyében legutóbb magyar államfőjelölt indult. Egyes hírek szerint 2019-re szintén a magyarul is tudó, de szlovák Rudolf Chmelben gondolkodnak.

 

Ki legyen a magyar államfőjelölt?

 

A Körkép.sk kérdésére az MKP elnöke, Menyhárt József decemberben először mondta ki, hogy a párt magyar államfőjelöltet kíván állítani. Azóta viszont semmi érdembeli nem történt. Pedig a harc, mint láthatjuk, már javában tart.

 

A magyaroknak általában a kisebbik rossz jutott ebben az országban. Időben lépve azonban egy saját államfőjelölt is  rengeteget segíthet, tematizálhat, ráirányíthatja a figyelmet a létezésünkre. Hűségünkre, lojalitásunkra, és a megoldatlan kérdéseinkre is.

 

Ezzel kellene foglalkozni, a  Kiskával való szolidaritásvállalást pedig meghagyni azoknak, akikről nem feledkezett meg, miután azok az elnöki palotába juttatták.

 

Király Zsolt

Nyitókép: webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!