Fogyasztói társadalmunkban minden mozdítható dolog áruvá válik. Az eszme is, sok esetben az eszmenélküliség is és a politika is. A politikai pártok konkrétan nem saját termékeiket bocsátják áruba, hanem önmagukat akarják eladni. Így aztán fennáll a veszélye, hogy a nagy igyekezetben idővel prostituálódnak, olcsó pénzen mindenkinek lefekszenek.

 

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter minapi pozsonyi látogatása blogbejegyzésre késztette két hazai politikusunkat, Vörös Pétert, a Most-Híd parlamenti képviselőjét és Menyhárt Józsefet, az MKP országos elnökét. Bizonyára úgy vélték mindketten, hogy a látogatás apropója hasznot hozhat a pártkonyhára. Egyikük sem hazudtolta meg önmagát, focinyelven szólva hozták formájukat!

 

Vörös Péter blogbejegyzésének címe is valami fociszerűséget ígér

 

 hirdetes_400x285  

„Még, még, még, még, ennyi nem elég…” – csak aztán nem derül ki a bejegyzésből, hogy miből nem elég! Talán az MKP lenézésének, megvetésének hangsúlyozásából valamint abból Most-Hid-as régebbi keletű felháborodásból, hogy a magyar kormány miért tekinti stratégiai partnerének az MKP-t, a parlamenti kívüli magyar pártocskát, amikor ott van a Most-Híd, aki nem csak a parlamentnek, hanem a szlovák kormánynak is tagja, és ráadásul a két kormány jó kapcsolatban van jelenleg.

 

„Szijjártó Péter magyar külügyminiszter minapi szlovákiai látogatásakor kiemelt néhány fontos előrelépést, ami az utóbbi időben a magyar kisebbséget érintette, utalva a két kormány közötti jó viszonyra is. Különös, hogy ez éppen az MKP székházában történt. Annál az MKP-nál, amely parlamenten kívüli párt lévén ezekben a kérdésekben nem nagyon tudott labdába rúgni“

 

mondja Vörös.

 

A képviselő úr bizonyára megfeledkezhetett arról, hogy azért tekint a magyar kormány stratégiai partnerként az MKP-ra, mert az egy magyar párt, a Most-Híd viszont sajnos, nem igazán az! Ezért választotta a magyar külügyminiszter tárgyalási helyszínül az etnikai párt székházát és nem a vegyespártét. Ennek egyértelmű üzenetértéke van a szlovákiai magyaroknak, csak ezt nehéz tudomásul venni Most-Híd-as berkekben.

 

Viszont felmerül ezzel kapcsolatban az a nem elhanyagolható kérdés is, hogy a képviselő úr szerint is ígéretes szlovák-magyar illetve V4-es kapcsolatokhoz a vegyespárt hogyan és mivel járult hozzá? Mikor vette igénybe a szlovák illetve magyar kormányfő az egyeztetései során a Most-Híd közvetítő, hídszerepét? Nincs róla tudomásunk, mert az eddig vitatott kérdésekben általában szót értenek egymással a kormányfők!

 

Vörös Péter képviselő úrnak nem kellene kivetnivalót keresnie abban se, hogy a magyar kormány óriási összegű támogatást nyújt a felvidéki magyarságnak. Már csak azért sem, mert a szlovák kormány tagjaként a Most-Híd-nak kellene ezeket a támogatásokat megszereznie, kiharcolnia a szlovákiai magyaroknak. De nem teszi, nem is „kilincsel“ érte! És hadd döntse el azt az adományozó fél, hogy ki legyen a támogatások közvetítője, lebonyolítója a határon túli magyaroknál. Adott esetben természetes tehát, hogy a magyar kormány a szlovákiai magyar pártot kérte fel erre, és nem a szlovák-magyar vegyespártot, hiszen a kedvezményezettek szintúgy szlovákiai magyarok!

 

 „Persze valamilyen eredményt jó lenne felmutatni, ezért a magyar kormány a pártot gyakorlatilag lélegeztetőgépen tartja azzal, hogy rajta keresztül óriási összegű támogatást juttat a magyar közösségnek, amiért az MKP-nak még kilincselnie sem kell“

 

állítja gúnyosan a képviselő.

 

Viszont vannak olyan feladatok, amelyeket a magyar kormány nem tud kívülről elintézni!

 

A szlovák kormányprogram alakításába nincs beleszólása, a diszkriminatív szlovák állampolgársági törvény módosítását sem kezdeményezheti, esetleg felvetheti a tárgyalások során abban az esetben, ha ezt valamelyik parlamenti párt kezdeményezi. Mindezt viszont kötelessége lenne megtennie egy magyar képviseletet (is) felvállaló parlamenti pártnak, amely kormánypárt is. De a Most-Híd-nak ezt nem teszi!

 

„Vannak feladatok, amelyeket elsősorban itthon kell elvégezni, főként, ha eszközeink is vannak hozzá. A magyar kormány a szívén viseli a külhoni magyarság sorsát, segít, ahol csak tud – a sokszorosát adja a felvidéki magyar intézményeknek, mint a szlovák állam, amelynek adófizetői vagyunk –, de külső félként nem tud mindent elintézni helyettünk!“

 

mondja bejegyzésében Menyhárt József, az MKP elnöke.

 

Viszont vannak a parlamenten kívül is kötelező házi feladatok, a lecke fel van adva az MKP-nak is! Kibúvókat ne keressünk:

 

„A házi feladatok elvégzését viszont azokon kérjük számon, akiknek ez kötelességük lenne…“

 

írja bejegyzése végén az MKP országos elnöke.

 

Csak halkan teszem hozzá, elnök úr, hogy az MKP-nak is van „házi feladata“, van élet a parlamenten kívül is, egyelőre szorgalmi időszak van!

 

Száraz Dénes

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!