Le a kalappal a kétnyelvű vasúti táblák megjelenése előtt, a felségterületünk megjelölését is szolgálják. Önérzetünk és otthonérzetünk javítása végett volt már erre régen szükségünk, amire a figyelmet éveken át egy nemzetrészi összefogás hívta fel. A Most-Híd kormánytényezőként feltette az ügyben az i-re a pontot, de kisajátítani, egyedül elért sikerként elkönyvelni nem igazán illik! Vannak további megoldatlan ügyeink, amelyek törvényes orvoslása egyelőre rájuk vár, és kíváncsian lessük, mikor kerülnek napirendre.

 

Bukovszky László kisebbségügyi kormánybiztos a minap bejelentette, hogy a kormánybiztosi hivatal és a közlekedésügyi minisztérium elérte a belügyminisztériumnál, hogy módosítsák a közúti közlekedési törvényt végrehajtó belügyminisztériumi rendeletet. Tehát szerinte elhárulhat az akadály a kétnyelvű közlekedési táblák megjelenése előtt. Viszont a rendelet módosítása még nem jelenti azonnal a magyar nyelvű, szöveges, tiltó, utasító, irányjelző, információs és kiegészítő táblák automatikus megjelenését. Ezekről Bukovszky szerint még tárgyalni kell az illetékes minisztériumi tárcával, tehát a közlekedésben használandó kétnyelvű táblák sorsa még korántsem egy lefutott dolog. Korai még az öröm!

 

„A kérdés az, meddig tudunk elmenni a tárgyalásokon, de én azt szeretném, hogy a kétnyelvűség lehetőségét a lehető legszélesebb értelemben terjesszük ki”

 

– jelentette ki a kormánybiztos.

 hirdetes_810x300  

 

Vagyis egyelőre csak a lehetőség adott a kétnyelvű táblák megjelenésére. Szokták volt mondogatni elődeink, hogy mennyire fontos volt 1968-ban a nemzetiségi törvény elfogadása a szlovák parlamentben. A dolog ott sántított, hogy a parlamenti törvényt soha nem követték a szlovák kormány részéről végrehajtási törvények, ezért nem is léptek hatályba, megmaradtak kirakatszinten. Bukovszky elismerte, hogy maguknak a tábláknak a kétnyelvűsítési folyamata sem tűnik egy egyszerű dolognak. Ha beérkezik az igény egy táblára, akkor a belügyminisztérium megbízza majd a közlekedési minisztériumot a tábla formájának kidolgozásával, és a formának át kell mennie egy belső jóváhagyási folyamaton is.

 

A vegyespárt pártlapja viszont már tényként, címstoryként kezelte a hírt: „ A Híd szerint jöhetnek a kétnyelvű közlekedési táblák”. Becsületére váljon, hogy a nagy durranásnak szánt bejelentést ironikus illusztrációs képpel tette szemléletessé: az útjelző táblákon „kétnyelvű, kétirányú nyilakat” ábrázoló képpel.

 

Azt sugallva ezzel, hogy egyelőre ennyire futja, vagy esetleg azt, hogy fel is út, le is út miniszter úr!

 

Viszont amennyiben tényleg valósággá válik egyszer (és ennek szurkolunk) a kétnyelvű táblák alkalmazása a közúti közlekedésben, jó volna, ha a helyesírás ellenőrzését a miniszter úrnak másra bízná…

 

Érsek Árpád · 

MinisterMinisterstvo dopravy a výstavby SR

Érdekes meglátások az R7 úttal kapcsolatban. Csutortokon álok elébe a Viskupič úr kérdéseinek. Mert még a mult pénteken mást mondott és kért tolem. /nem is keveset/
Ha úgy gondolja pár ember hogy ne legyen R7 akkor húzzon kerítést és hozzon létre rezervátumot. Ez nem az én világom. Kedves urak az Alistál és Nyarosd kozt kellene az utat renberakni hogy arra menyenek a kamionok . Megigérte a volt vezetés csak arra nem lakik senki úgyhogy a kampányba nem illet bele igaz ? Mert a vasuti sorompó kész .

 

Száraz Dénes

Nyitókép: pixabay/illusztrációs felvétel

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!