A vegyespárt országos tanácsülése komoly üzenetet küldött a választóinak a helyhatósági választások előtt. Egyrészt 10 százalékkal több önkormányzati képviselői helyet szeretne megszerezni és ugyanennyivel több polgármestert szeretne pozícióba juttatni az ősszel esedékes helyhatósági választásokon. Másrészt kijelentette, hogy ezeken a választásokon az MKP-ra nem tekint kiemelt partnerként.

 

A választások évében minden párt igyekszik magát kisebb-nagyobb mértékben túllicitálni, önbizalmat és optimizmust sugárzónak, erőtől duzzadónak bemutatni, ezzel nincs is gond. Nem mondhatja azt szerényen a vegyespárt sem, hogy elégedettek leszünk a legutóbb elért eredménnyel, hiszen eddig minden önkormányzati választáson (legyen az helyi vagy megyei) az MKP mögé szorult utcahosszal.

 

Jogosan merülhet fel viszont a kérdés az országos tanács döntése kapcsán, hogy a Most-Híd megalakulása óta tekintett-e egyáltalán az MKP-ra kiemelt partnerként? Elég csak visszaemlékezni a legutóbbi megyei választásokra, amikor Rigó Konrádék kígyót-békát hordtak Berényiékre…

 

 hirdetes_810x300  

Hiába lapozgat az ember emlékeiben 2009-től, a pártszakadás óta elvétve talál példát a spontán és nem csupán érdek szülte, eredményes összefogásra. Emlékeink között élénken él a legutóbbi helyhatósági választásokon a komáromi „összeborulás” kudarca. A nagyobb településeken talán csak az érsekújvári egyeztetett lista hozott kézzelfogható eredményt a legutóbbi helyi választásokon, melynek köszönhetően 7 képviselő (MKP-ból 6, Most-Hídból 1) jutott mandátumhoz a városi önkormányzatban. A közös polgármester-jelöltben viszont már ott sem nem tudtak megegyezni négy évvel ezelőtt.

 

A két párt azóta pedig inkább távolodott, mintsem közeledett volna egymáshoz!

 

A két magyar érdekeltségű párttal szimpatizáló választókra ez éppúgy érvényes, sőt! Egyes településeken már hiánycikknek számít az együttműködés csírája is! Elmérgesedettek az emberi kapcsolatok, gyanakodva lesik egymást a magyarok lépten-nyomon. Ez teljesen érthető, csak ép ésszel fel nem fogható folyamat.

 

Ameddig fentről nem érezhető az enyhülés fuvallata, a párbeszéd és az együttműködési szándék lehelete sem, ne várjanak csodát az összefogás megvalósulásában az egyes településeken. Pedig a közelmúltban az MKP kezdeményezte a magyar-magyar párbeszédet. Volt is egy ilyen bíztató találkozó magyar oktatásügy témában, azóta viszont néma csönd mindkét oldalon!

 

Mi lehet erre Menyhárték válasza?

 

Arccal a falnak dőlve politizáló vakond-politikusokkal nem könnyű nekik szót érteni. Nehéz úgy közeledni, hogy a vegyespárt előre kijelenti: nem tartja az MKP-t kiemelt politikai partnerének. A Most-Híd elnöke továbbra is egy sértődött dacpolitikus! Ameddig ő kormányoz, kizárt dolog az együttműködés! Bugárt leváltani most nem tudják, a kikosarazást követően viszont meg kell őrizni politikai tartásukat, nem szükséges minden áron tovább erőltetni a menyegzőt.

 

Fel kell készülni a Felvidéken, hogy az őszi helyhatósági választásokon a magyarországi pártharcokhoz hasonló valami lesz itt, kicsiben! Magyar nemzetiségű polgármester- és képviselőjelöltek fognak egymással szemben állni és eszközöket nem válogatva harcolni a mandátumokért. Volt már ilyenre példa a közelmúltban, például Komáromban 2010-ben, amikor Stubendek Lászlót, az MKP jelöltjét és Bastrnák Tibort, a Most-Híd jelöltjét megelőzve a nevető harmadik, Anton Marek lett a győztes!

 

A felvidéki magyar választó pedig csak ámul-bámul, aztán talán el se megy választani!

 

Száraz Dénes

Nyitókép: reprofoto (Most-Híd fb-oldala)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!