Robert Fico Sorosozik. Persze, csak azért, mert éppen kifogyott a munícióból, húzott hát egy lapot a tizenkilencre.

 

Azzal vádolta meg Kiskát és Soros Györgyöt, hogy „államcsínyt” próbálnak elkövetni, kétségbe vonják a 2016-os választások eredményét és Szlovákia demokratikus pilléreit, jogállami alapjait.

 

A helyzet az, hogy a Fico-Danko-Bugár kormánynak nem volt szüksége sem Soros Györgyre, sem Kiskára, hogy ez bekövetkezzen, megtették saját maguk.

 

 hirdetes_300x300  

2006-ban Malina Hedviget brutálisan megverte két, vélhetően szélsőséges nacionalista, mert az akkor még egyetemista diáklány magyarul beszélt telefonján. Robert Fico kormányfő és Robert Kaliňák belügyminiszter a tévékamerák előtt azzal vádolták meg, hogy hazudik, és hogy saját magát verte meg. Az ügyet azóta sem sikerült lezárni. Olyan „erősek” ugyanis Szlovákia demokratikus pillérei, hogy a Hedvig elleni vádemelést vissza sem vonták. Olyan „jól működik” a szlovák jogállam, hogy az ügyet Magyarországnak kellett átadni, hogy nehogy a kormányfőnek és a belügyminiszternek kelljen bocsánatot kérniük égbekiáltó hazugságaikért.

 

Az alkotmányos rend is megér egy bekezdést. Robert Fico szerint Szlovákia példaértékű ország, ahol magas szintű alkotmányos rend uralkodik. Szemmel látható. Tapasztalhattuk ezt a kettős állampolgárság kérdésénél, ahol a II. Fico-kormány olyan törvényt fogadott el, amely az alkotmánnyal szembemenve elveszi egyes polgáraitól az állampolgárságukat. Az alkotmány kimondja: nem idegeníthető el, nem vehető el az állampolgárság, csak lemondani lehet róla. Ezzel szemben Fico olyan törvényt vitt át, ami miatt már több mint 2000-en veszítették el azt, amit elvileg az alkotmány szavatol. Mit mond az Alkotmánybíróság erre? Semmit. A határozat az, hogy „nem tud dönteni”.

 

És itt van Ján Kuciak utolsó cikke. Olyan fantasztikusan jó a bűnüldöző szervek és a bíróságok munkája, hogy csak Kuciak befejezetlen cikkéből kiindulva 73 bűnesetet talált a Főügyészség. A bíróságok mulasztottak, rosszul vizsgálták ki az ügyet. Aztán az is kiderült, hogy a NAKA figyelte az olasz maffia esetleges szlovákiai képviselőit, mégis megtörtént a brutális kettős gyilkosság.

 

Ez jogállam? Ez alkotmányos rend? Ezek a gyakorlatban is megvalósuló demokratikus pillérek? Amikor kénye kedve szerint játszanak a politikusok a törvényekkel, ha az érdekükben áll?

 

Huszonkét évet kellett várni az amnesztiák eltörlésére, ez idő alatt Robert Fico és hű fegyverhordozói 9 évig kormányoztak. Állami csúcsvezetőket tavaly ítéltek el először korrupció miatt az országban. Két volt miniszterről volt szó. Az eljárás pedig 10 évig tartott.

 

Van egyáltalán még értéke az emberéletnek ebben az országban? A nyitrai kórház a Smer által kinevezett miniszter ténykedése alatt 8500 eurós pénzbírságot kapott, amiért hagyott meghalni (súlyos mulasztásból kifolyólag) egy 5 éves kisfiút. Egy félrediagnosztizált férfi hasnyálmirigy-gyulladásban halt meg 2010-ben a kassai kórházban. Tavaly a kórház 500 eurós bírságot kapott ezért a mulasztásért. Évente ezrek halnak meg egyébként kezelhető betegségekben az egészségügy állapota miatt, miközben többet költünk rá, mint bármelyik másik közép-európai ország.

 

Nem Kiskáról, és nem is Sorosról van szó. Nem ők vitték el az országot ebbe az irányba. Hanem a szlovák szociáldemokraták, akiket még saját, külföldi szövetségeseik is távolságtartással kezelnek. Hogy politikai hibáikat és orbitális mulasztásaikat az ellenzék kihasználja? Természetes. Fico 2012-ben szintén előrehozott választásokkal került hatalomra.

 

Az ellenzék nem hatalmat akar, hanem előrehozott választásokat. Hogy jelen helyzetben ez Ficoéknak rosszkor jön, azt csak saját maguknak köszönhetik. És még egy fontos megjegyzés: aki a Most-Híddal lép koalícióra, és két évig kormányoz vele, az ne sorosozzon.

 

Komjáthy Lóránt

Nyitókép: tvnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!