„Van, aki megmondja, hogy mit szabad
Van, aki nem teszi, amit nem szabad
Van, aki nem tudja, hogy nem szabad
S olyan is van, akiről nem értem, hogy mért szabad?”

/LGT/

 

Úgy tűnik, hogy minél több vélt vagy valós szenny kerül a felszínre a kormányoldalon, minél több támadás éri a kormánykoalíciót a közvélemény részéről, annál kisebb a realitása a szlovák belpolitikai válság parlamenti megoldásának egy előrehozott választások kiírásának formájában.

 

Egyik kormánypárt sem annyira naiv és szűklátókörű, hogy az országos felháborodás ideje alatt előrehozott választásokról döntsön. Úgy, ahogy ezt Kiska vélte megoldásnak: egy időben a helyhatósági választásokkal legyenek parlamenti választások is. Erről a parlamentnek 90 szavazattal kellene döntenie.

 hirdetes_810x300  

 

A botránysorozat miatt a kormánypártok népszerűsége most van a legmélyebb ponton, ilyen helyzetben csak a legelvetemültebb politikai kalandorok illetve a legtisztességesebb politikusok bátorkodnak felelősséget vállalni és cselekedni a fentebb említett módon. Félő, hogy Fico, Danko vagy Bugár egyik csoportba se sorolható.  

 

Mindenki előtt világos, hogy a kialakult válságért nem csak a Smer felelős szólóban, koalíciós partnerei, a SNS és a Most-Híd egyaránt felelősségre vonható, hiába igyekszik a két kisebb kormánypárt a sarat sumák módon a legnagyobb nyakába zúdítani. Nevetséges például, hogy az a Bugár Béla, aki nemrég még erőnek erejével hirdette Kaliňák ártatlanságát, most ultimátumszerűen a leváltását követeli a Smertől.

 

Viszont a kormánypártok elnökei közül Fico a legmeggondolatlanabb, mert hagyja magát kiprovokálni és visszatámad csípőből, mintha mi sem történt volna. Danko taktikusabb, rafináltabb: sunyi róka módra a megbékélést hirdeti, és szeretné leültetni Ficot és Kiskát a tárgyalóasztalhoz.

 

A legpimaszabb viszont Bugár, aki inkább nyaralásba menekült, hogy ne kelljen ebben a zavaros helyzetben olyan véleményt nyilvánítania, melyet a jövőben esetleg számon is lehetne kérni rajta. Kivár! Elbújt a Maldivi-szigeteki napernyők alá, amelyek esernyőknek is megfelelnek, mert állítólag az ottani 27 fokos melegben zuhog az eső. Legalább ennyi….

 

Egyébként mindhárom kormánypártnak van egy olyan megingathatatlan keménymagja, amely akkor is kiáll a pártelnökük mellett, ha az félmeztelenül randalírozik egy kocsmai verekedésben, majd harci díszben üvöltve rohangál a Grassalkovich palota körül. Ilyen például Bugár szavazótáborának az a fanatikus része, amelyik abban a Körkép felmérésében, hogy elmehet-e ebben a feszült politikai helyzetben a pártelnök nyaralni úgy válaszolt, ahogy…

 

A Most-Híd elnökének időzített, Maldív-szigeteki nyaralásával kapcsolatban a Körkép.sk megkérdezi olvasóit:

Eredmény megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

 

Még jó, hogy csak a válaszadók elenyésző, 7 százalékos részét képezi a Bugár-ultramag. Mert a többség látja ám, hogy valahol kilóg a lóláb!

 

Fico keresztre feszítése tehát, nem biztos, hogy a jelen helyzetben a parlamenti demokrácia malmára hajtja a vizet! Azt viszont elérheti, hogy helyébe az utcai demokrácia lépjen! Ki gondolta volna még 1989 tavaszán, hogy novemberben aztán az utcára vonuló tömegtől beroskad az egypártrendszer!

 

Száraz Dénes

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!