A mai országos tüntetés-sorozat talán még fontosabb, mint a múlt heti volt. A maffia ugyanis nem tűnt el, csak átalakult.

 

Szlovákia harmadik hete történetének legnagyobb politikai válságát éli. És hiába hoz sorozatban vezéráldozatokat a kormány, az ország egyre mélyebb politikai válságba zuhan.

 

Kaliňák, majd Fico lemondásával első látásra teljesültek a tüntetők és az államfő követelései, az ország mégis forrong.

 

 hirdetes_810x300  

Mert a kormányfő és a belügyminiszter lemondása csak formális. A képekből, gesztusokból, nyilatkozataikból világosan látni, hogy eszük ágában sincs lemondani a hatalomról, csak önmagukat saját bábjaikra cserélték.

 

Robert Fico és Peter Pellegrini. A régi és új államfő.

 

Ilyen helyzetben igazuk van a tüntetőknek, amikor megoldásként az előrehozott választásokat követelik. Amihez az egész ellenzék és az államfő is kevés, azt az utca népe könnyen elérheti.

 

Amennyiben több százezren ma országszerte kivonulunk az utcákra, elsöpörjük a maffiát. Amennyiben otthon maradunk, mert épp hideg van, mert fúj a szél, mert esik az eső, mert nincs esernyőnk, mert vizes lesz a cipőnk, mert éppen nincs kedvünk, mert… könnyen rabszolgákká válhatunk saját országunkban.

 

És van itt még valami: Felvidéki magyarként még egy okunk van arra, hogy Pozsonytól Kassáig ahol csak lehet, ezrével kint legyünt a tereken.

 

Hogy ezzel is jelezzük, nem vagyunk gerinctelen árulók, nem vagyunk olyan jellemtelen emberek, mint amit Bugár Béla sorozatos gusztustalan árulásai miatt egyesek gondolhatnak rólunk.

 

Barátaim, találkozunk ma a tereken!

 

 

 

Király Zsolt

Képek: SME, DenníkN, Aktuality

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!