Akiben még volt kétely azt illetően, hogy egy szlovákiai kormányváltás esetében azok a jobboldali polgári erők kerülnek hatalomra, akik nem fognak tudni szót érteni Orbánékkal, és így veszélyeztetve lesz a V4-ek jövője is, azoknak a kételyét nyilván eloszlatja Richard Sulíknak, a SaS (jelenleg legerősebb ellenzéki párt) elnökének az eTrend.sk portálnak adott interjúja.

 

A riporternő eltökélt szándéka volt a beszélgetés folyamán, hogy Sulíkból kicsikarjon valamilyen negatív véleményt a Fidesz-KDNP fölényes, kétharmados győzelmének várható negatív következményeiről, a magyarországi választások antidemokratikus lebonyolításáról, a magyarországi demokrácia veszélyezettségéről, a régi-új magyar kormány EU ellenességéről. Nem járt sikerrel! 

 

 „Én azt látom, hogy Orbán Viktor demokratikus úton kétharmados többséget szerzett a magyar országgyűlésben. És ezt mindenkinek tiszteletben kell tartania.”

 

jelentette ki Sulík hozzátéve, hogy

 hirdetes_810x300  

 

„Ha valaki ötven százalékos eredményt ér el, ott nem lehet azt mondani, hogy a nemzet fele eltévelyedett.”

 

A továbbiakban a migránskérdésre terelődött a szó. A SaS elnöke Orbán Viktor álláspontjával egybehangzóan kijelentette azt is, hogy Magyarországnak joga eldönteni, ki élhet ott és ki nem, ezért Sulík szerint a kötelező befogadási kvóta elutasítása is teljesen rendben van a magyar kormány részéről.

 

Richard Sulík. Kép: reprofoto (etrend.sk)

 

Miután a magyarországi választási rend, a magyarországi demokrácia kérdésében és a migránskérdésben sem talált a riporter fogást Sulíkon, a szó a magyarországi civil szervezetek magyar kormány általi ellehetetlenítésére terelődött. Ezzel kapcsolatban a szlovákiai ellenzéki politikus kijelentette: egyetért azzal, hogy egy demokratikusan választott kormány elszámoltatja bevételeiről a non-profit szervezeteket. Tegyük hozzá, hogy ez Amerikában, Soros György új hazájában is egy törvény által szabályozott, teljesen elfogadott, természetes követelmény.

 

Az interjú kapcsán négy észrevétel:

 

  1. SaS elnökére és pártjára Szlovákiában sokan rásütik a rosszul értelmezett, nemzetietlen liberalizmus bélyegét, miközben az interjúban elhangzottak azt bizonyítják, hogy teljes mértékben egyet tud érteni Orbán Viktor erős nemzetállamok Európájának elképzelésével és a nemzeti szuverenitással.

 

2. A SaS elnöke által képviselt értékek nem Soros jegyzőkönyve alapján fogalmazódtak meg, tehát a szlovák politikai ellenzék és az amerikai üzletember Szlovákiával kapcsolatos terveinek az összemosása kizártnak tűnik.

 

3. A felvidéki magyarságnak sem kell attól tartania, hogy kormányváltás esetén megromlik a szlovák-magyar államközi és az országon belül pedig a többség-kisebbségi viszony.

 

4. Helyesen teszi az MKP, amennyiben csatlakozik az ilyen értékrendet képviselő ellenzéki politikai erőkhöz. És ha már a múltat firtatjuk, ezeknek a pártoknak (SaS, KDH, OĽANO) a régebbi magyarellenes kijelentései meg sem közelítik, köszönő viszonyban sincsenek a Most –Híd jelenlegi koalíciós partnereinek (Smer, SNS) egykori magyarellenes tetteivel és kijelentéseivel!

 

Száraz Dénes

Nyitókép: reprofoto (etrend.sk)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!