A Denník N szlovák napilap megbízásából a Focus felmérést készített az előrehozott választásokról.

 

A felmérés szerint a megkérdezettek 44,7 százaléka szeretne előrehozott választásokat. Körülbelül hasonló módon vélekednek a Körkép olvasói is, akik közül 42 százaléknyian látják úgy, hogy az előrehozott választások kiírása elengedhetetlen, és csak 19 százaléknyian látják úgy, hogy a jelenlegi kormánykoalíciónak esélyt kell adni, hogy kitöltse kormányzási idejét.

 

 hirdetes_300x300  

A Körkép sk a kialakult belpolitikai helyzettel kapcsolatban megkérdezi olvasóit, hogy szerintük milyen megoldás képzelhető el a jelenlegi válság megoldására.

Eredmény megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

 

Olvasóink viszont szkeptikusabbak az előrehozott választások kiírásához szükséges politikai akarat tekintetében (90 képviselői szavazat szükséges hozzá a szlovák parlamentben). A válaszadók 57 százaléka gondolja úgy, hogy a Smer nem lesz hajlandó tárgyalni az előrehozott választásokról, és csak 21 százaléknyian vélik úgy, hogy még ebben az évben parlamenti választások lesznek Szlovákiában.

 

A Körkép sk. megkérdezi olvasóit, látnak-e politikai akaratot az előrehozott választások kiírására

Eredmény megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

 

A Focus friss felméréséből viszont szembetűnő egy érdekes adat: a Most-Híd választóinak több mint 40 százaléka menne el korábban szavazni, és körülbelül 50 százaléka van az előrehozott választások ellen. Majdnem fele arányban vélekednek úgy a vegyespárt választói, hogy a kialakult szlovákiai belpolitikai helyzet valamint a tisztességes Szlovákia útjára való lépés már megköveteli az új parlamenti választások kiírását.

 

Ezzel a véleménynyilvánítással a vegyespárt – hívők több, mint negyven százaléka fordult szembe Bugár Béla pártelnök álláspontjával, aki a kormányban maradást szajkózza, mivel nem lát más alternatívát Szlovákia jövőjét illetően. Ez teljesen érthető magatartás egy kormányzó párt elnöke részéről, nem is mondhat mást, hogy ne hívja ki koalíciós partnereinek nemtetszését, haragját. Magában esetleg elgondolkodhat a párton belüli 40 százalékos ellenvéleményen, ami rá és a jövőre nézve nem túl biztató.

 

Nehéz felelősségteljesen úgy politizálni, ha egy párt szavazóbázisa majdnem fele-fele arányban más véleményen van egy nagyon fontos belpolitikai kérdésben.

 

Különösen akkor nehéz, ha a párt által megfogalmazott követelések beteljesülése – kormányfő, belügyminiszter, rendőrparancsnok lemondása – ellenére nagyon sokan követelik saját pártján belül az előrehozott választásokat!

 

Bizonyára úgy látják, hogy ez a kormány már nem záloga többé a tisztességes Szlovákiának.

 

Tehát nem javult a politikai helyzet, bármennyire is keménykedett a Smerrel szemben Bugár a válság kirobbanásakor! Meg aztán a keménykedése sem tűnik valódinak annak tükrében, ahogy nyilatkozott TREND Otvorene (Nyíltan) műsorban. Egyértelmű igennel válaszolt arra a riporteri kérdésre, hogy a Fico kormányban érzi-e magát legjobban az eddigi kormányok közül, és akkor sem sokat gondolkodott, amikor arra kellett válaszolnia, hogy újra belépne-e a Fico-féle koalícióba: „Igen”! – hangzott Bugár válasza.

 

Nagy valószínűséggel a Smer tovább már nem fog menni az engedményekben saját rovására (bár erősen megkérdőjelezhető a kispadosok becserélésének áldozatszerűsége). A személycserékkel minden bizonnyal letudni véli a belpolitikai válság megoldását. A kormány renoméjának visszaállítása érdekében csupán annyit tehet, hogy jól időzített szociális csomagokkal visszanyerje a választók kegyeit. A Most-Híd pedig desszertként esetleg valamiben akár átugorhatja a nemzetiségi status quo-t is!

 

Vajon ennyi elég lesz?

 

Száraz Dénes

Nyitókép: aktuality.sk

További ajánlott írások:

 

Felmérés: Nem csillapodnak a kedélyek, a polgárok 45 százaléka előrehozott választásokat akar

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!