A furcsa eset még pénteken történt, egy Nyíregyházára tartó Dália IC mozdonyvezetője megállt Füzesabony előtt, és mivel lejárt a munkaideje, otthagyta a vonatot. A döbbent utasokat a kalauz tájékoztatta a kényszerű várakozás okáról. A MÁV közleményben reagált a történtekre, miszerint a mozdonyvezető előírásszerűen cselekedett, mivel már 12 órája vezetett, ezért le kellett állnia. Jó, de ezt nem tudta kikalkulálni már azon az állomáson, ahol legutoljára megállt a vonat? Miért kellet kint, valahol a nyílt pályán leállítania a szerelvényt?

 

Mi játszódhatott le benne, mi késztette erre az elhatározásra? Sokadik napi túlórázás? Klíma nélküli mozdonyvezető kabin? Utas undor? Összeveszett a kalauzzal?

 

Hősünk megállította a szerelvényt, kikapcsolta a motort, becsomagolta táskájába a félig megevett szenyóját, félig kiivott kávéstermoszát, kilépett a mozdonyajtón és becsapta az ajtót maga után! Szegény kalauz vitte el a balhét, neki kellett megmondania az utasoknak, hogy nem megy tovább ez a vonat ezzel a mozdonyvezetővel, ha akarják, várják meg a váltást, mindjárt jön is azzal a kézzel  hajtható, régi némafilmekben látható, sínen közlekedő járgányon, addig pedig türelem. Szó sincs előre tervezett vonatrablásról! Ez csak egy IC, nem EC! Az is lehet, hogy füzesabonyi illetékességű volt a masiniszta vagy valakije…. Házassági évforduló vagy első randi is lehetett a sietség oka! Annyi sok más helyre iparkodhatott, haverokhoz a kocsmába, focimeccset nézni stb. vagy csak egyszerűen dühös volt az önhibáján kívül felhalmozódó késés miatt.

 

 hirdetes_810x300  

De gondoljunk bele, hogy mit csináljon például egy sebész a vakbélműtétnél, ha menet közben lejár a munkaideje? Szól a kollégának, hogy már ő varrja be a beteget, vagy az altatóorvosnak, hogy altassa tovább a beteget, addig, amíg nem jön meg a váltás? Vagy egy mentős ilyen esetben? Megkéri a beteget, hogy szálljon át egy tömegközlekedési eszközre? De ne legyünk szélsőségesek, elég, ha arra gondolunk, hogy hasonló dolog megtörténhet a szakáccsal is húspanírozás közben. A prézlibe már a ruhatárosnak kell betemetnie a húst? Az iskolában magyarázat közben félbeszakad a mondat, mert rácsöngettek a tanárra? A diákok persze örülnek, de az utasok kevésbé őrültek!

 

De folytathatjuk a sort a szaxafonossal, aki miután rápillant az órájára muzsikálás közben, becsukja a kottát, tokjába zárja hangszerét és otthagyja a színpadon zenésztársait. A rendőr műszakja végén kiszáll a rendőrautóból, odabilincseli a munkaideje letelte előtt elfogott tolvajt a legközelebbi bicikliállványhoz, beszól az őrsre, hogy a váltótársa hova jöjjön érte, és mint aki jól végezte dolgát, hazamegy.

 

De mit csináljon egy politikus, egy pártelnök ilyen esetben?

 

Ha már elege van mindenből, és a választóknak is belőle, úgy érzi ő is, úgy érzi mindenki, közeledik a végállomás! Lemond, mielőtt lejár a műszakja? Dehogy, onnan azért olyan könnyen nem szabadulhat, meg nem is nagyon akar! Ilyenkor kell valamilyen arcátlan trükköt bevetni, blöffölni még egy óriásit a végére:

 

Mondjuk, jelöltetnie magát köztársasági elnöknek!

 

Persze, működhetne az úgy is, hogy a vonaton utazók elégelik meg a kacskaringós, kitérőkkel teli pályát és a nagyon hosszú menetidőt! A választók is bizonyára ráunnak egyszer a pártelnök politikai útvesztőire, zsákutcáira és az elhúzódó menetidejére!

 

Ha egyszer úgy érzik majd, hogy elegük van már a mozdonyvezetőből, mert rossz irányba halad és állandóan késik vele a vonat, átszállnak mind egy másikra, a szerelvény aztán üresen haladhat tovább a mozdonyvezetővel! De az üres vonatot egy idő után kivonják a forgalomból!

 

A pártelnököt?

 

Száraz Dénes

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!