A köztársaságielnök-jelölési castingba a napokban beszállt az MKP és a magyar érdekeltséggel is bíró a Most-Híd is. Tegyük hozzá, nem a legszerencsésebb módon! A legutóbbi elnökválasztásnál egyszerűbben oldották meg a helyzetet: a vegyespártnak nem volt saját jelöltje, a kék koalíció (SDKU, KDH, Most-Híd) tagjaként Pavol Hrušovskyt, a KDH jelöltjét támogatta hátradőlve a karosszékből. Akkor ők voltak a barátok, a szövetségesek…A magyarok közül csak a legelvetemültebb most-hidas szavazók adták voksukat a vegyespárt által támogatott szürke jelöltre!

 

Az MKP egyértelmű volt: Bárdos Gyulát jelölte köztársasági elnöknek! A felvidéki magyarok többsége rászavazott, a legelvetemültebb vegyespártiak persze nem, ők a pártfegyelemre és nem a szívükre hallgattak és Hrušovskyra szavaztak.. A lazább most-hidasok többsége pedig nem ment el szavazni, mert úgy gondolták, hogy az MKP jelöltjére azért elvből mégse fognak, hiába magyar!

 

A vegyespárt most okult a történtekből

 

 hirdetes_810x300  

Ezúttal nem fogja másnak a jelöltjét támogatni, sajátja lesz: Bugár Béla. Erre rá is van kényszerülve! Egyrészt azért, mert tovább rontana renoméján, ha a jelenlegi szövetségeseinek (Smer, SNS) valamelyik, eddig ismeretlen jelöltje mögé sorakozna fel, mivel elég sokáig tartott a magyarok torkán lenyomatni a kormánykoalíciós tagságot ebben a „díszes” társaságban. Nem lett volna előnyös tovább feszíteni a húrt egy közös, kormánypárti köztársaságielnök-jelölttel. Másrészt a cserbenhagyott jobboldalról nem is érkezhet ilyen jellegű felkérés a vegyespárthoz.

 

Ki legyen az MKP köztársaságielnök-jelöltje 2019-ben?

Eredmény megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

 

Az MKP-val pedig elvből nem, azokat le kell nyomni, marad tehát a szólóban indulás, ami Bugárral még esetleg meg is állíthatja a párt gyors lejtmenetét. Legalábbis úgy gondolják! Minden más belső magyarázat, érvelés frázisszerű tévelygés, az ilyen is például:

 

Meggyőződésünk, hogy megérett az idő arra, hogy a köztársasági elnök székéért a nemzetiségi kisebbség jelöltje is esélyesként küzdjön meg (2014-ben még korainak tűnt –  szerző megjegyzése) Bugár Béla az együttműködés értékeit, a toleranciát, valamint a kompromisszumkötési készséget képviseli. Ezek a tulajdonságok ma hiánycikknek számítanak

 

– hangsúlyozta a jelöltválasztást a párt alelnöke, Solymos László.

 

Komolytalan Bugár Béla jelölése, mert megosztja a azt a közösséget, amelynek képviseletében indul. Sőt, felelős is a megosztottságunkért!

 

Viszont az MKP sem volt elég körültekintő a köztársaságielnök-jelölésnél. Ugyan még nincs meg a végső döntése a jelölése, arról csak a párt országos tanácsa fog határozni június 23-án. De az országos elnökség négyfős jelöltjavaslata elhamarkodottnak tűnik, kissé olyannak, hogy mindenképp előzzük meg a vegyespárt kongresszusának jelölését. Közben az is  kiderült, hogy Csáky Pál, a legkomolyabb elnökségi jelölt, aki egyszer már eredményes volt Bugárral szemben a pártelnökválasztáson, nem is vállalja el a jelölést, mert továbbra is az EP-ba szeretne bejutni, ahol kiváló munkát végez, és személye garanciát jelenthet az MKP számára a sikeres szereplésre az Európa Parlamenti választásokon. Nem ártott volna vele ezt előre egyeztetni.

 

 

Pártemberekben, politikusokban gondolkodott tehát mindkét párt, mintha a felvidéki magyarság szűkében lenne rátermett, elismert civil személyiségekben!

 

Száraz Dénes

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!